Epsomská sůl je levný zázrak pro každou zahradu. Díky ní bude ovoce sladší, růže hezčí a navíc zničí škůdce

Zahrada 08. prosince 2020 | 09:36 — Helena Malá
Epsomskou sůl používají sportovci na namožené svaly. Léčí se pomocí ní i suchá kůže nebo řada vnitřních onemocnění. Má ale také další využití, a to v zahradě. Dokáže zrychlit růst rostlin i zikvidovat škůdce. Umí toho ale ještě víc.
Další 3 fotografie v galerii
Epsomskou sůl ocení každý zahrádkář / Depositphotos

Epsomská sůl byla původně získávána z minerální vody, dnes je jejím hlavním zdrojem těžba. Své jméno dostala podle slaného pramenu poblíž města Epsom v Surrey v Anglii. Zde byla poprvé destilována.

Skládá se z hydratovaného síranu hořečnatého a pokud jste příznivci ekologického zahradnictví, měli byste si ji rozhodně pořídit. S touto solí nemůžete udělat krok vedle. Síran hořečnatý je pH neutrální, takže nepoškozuje půdu. Krystaly se rozpadají na vodu, hořčík a síru – tři složky, které jsou pro většinu rostlin prospěšné. Epsomská sůl je bezpečná, snadno se aplikuje a rychle pracuje na nápravě různých problémů a zvyšuje celkové zdraví vaší zahrady. Epsomská sůl je také levná, což určitě ocení každý zahradník. Představíme vám 10 možností, jak ji v zahradě využít.

1. Lepší klíčivost semen a silnější sazenice

Epsomskou sůl můžete dát do půdy ještě před tím, než do ní zasadíte nějaká semena. Posílí růst rostlin hned od začátku. Hořčík napomáhá klíčení semen a pomáhá posílit buněčné stěny, což vede k většímu množství a k silnějším sazenicím. Pro dosažení nejlepších výsledků vložte 1 šálek soli na 30 čtverečních metrů vyčištěné půdy nebo 1 až 2 polévkové lžíce do půdy na dně každé díry předtím, než do ní vysadíte semena.

2. Zelenější listy i trávník

Nejste spokojeni s kvalitou vašeho trávníku? Epsomská sůl vše vylepší. Stačí několik hrstí posypat rovnoměrně po trávníku a výsledkem bude hustší, zelenější a celkově zdravější pažit. Rostliny, které nemají dostatek hořčíku, mohou mít žluté listy. Je to proto, že hořčík je nezbytnou složkou při výrobě chlorofylu. Pokuste se posypat epsomskou sůl kolem rostlin, abyste dosáhli zdravějších listů. Asi 1 lžíce na 12 cm výšky jednou za měsíc by měla stačit. Sůl můžete použít jak na trávník, tak stromy, keře či květiny.

3. Lepší absorpce živin

Mnoho komerčních hnojiv obsahuje hořčík, který pomáhá kořenům rostlin převzít životně důležité živiny (dusík, fosfor, síru). Jestliže k hnojení používáte organické materiály, přidáním epsomské soli do půdy přirozeně zlepšíte vstřebávání živin.

4. Nárazový transplantační šok

Každý zahradník ví, že přesazení rostlin z vnitřních prostor do venkovních nebo z menšího květináče do většího, může pro rostlinku znamenat šok. Hnojením epsomskou solí v novém prostředí jim pomůžete předejít poškozeným kořenům a překonat transplantační šok. Nezapomeňte přidat vrstvu půdy na sůl nasypanou do děr, aby kořeny nepřišly do přímého kontaktu s těmito koncentrovanými minerály hned.

5. Konec kroucení listů

Jakmile má rostlina nedostatek hořčíku, může se to projevit tak, že se jí začnou kroutit listy. V takovém případě přidejte epsomskou sůl do půdy kolem základny nemocné rostliny. Alternativně můžete pro rychlejší vstřebávání smíchat 2 polévkové lžíce epsomské soli v 5 litrech vody a aplikovat přímo na listy.

6. Likviduje zahradní škůdce

I když epsomská sůl nebude dehydratovat slimáky a šneky jako stolní sůl (chlorid sodný), může být stále používána k odstraňování škůdců. Krystaly hydratovaného síranu hořečnatého jsou ostré a při posypání kolem rostlin mohou poškrábat a podráždit těla a nohy nežádoucích zvířat stejně jako křemelina. Mějte však na paměti, že epsomská sůl se ve vodě velmi snadno rozpouští, a proto je možné, že déšť ji pravděpodobně umyje.

7. Sladší ovoce

Pokud pěstujete na zahradě ovoce, je pro vás epsomská sůl hotovým požehnáním. Ocení ji ovocné a ořechové stromy, keře i vinné révy. Smíchejte 2 polévkové lžíce epsomské soli v 5 litrech vody a aplikujte přímo na rostliny. Zvýšíte tak energii uvnitř rostlinných buněk, tudíž bude rostlina produkovat více cukru a vy se budete těšit z větší produkce sladkých a šťavnatých plodů.

8. Chutnější rajčata

Aby byly rostlinky rajčat obsypané plody, je zapotřebí je opravdu hodně hnojit. Nepotřebujete k tomu ale žádná drahá speciální hnojiva, úplně si vystačíte s hořčíkem, který se v epskomské soli bohatě vyskytuje. Zalévejte rajčata vodou s rozpuštěnou epsomskou solí (2 polévkové lžíce na 1 litr vody) každé 2 týdny.

9. Bohatší papriky

Papriky mívají, stejně jako rajčata, více plodů na rostlině, proto k většímu výnosu potřebují hnojení hořčíkem každé dva týdny. Epsomská sůl je tak ideální volbou.

10. Krásné a obsypané růže

Pokud máte dojem, že vaše růže neprodukují tolik květů, kolik byste si přáli, opět si vemte na pomoc epsomskou sůl. Nejen, že pomáhá růžím produkovat větší květy ve větším množství, hořčík také pomáhá při růstu nových poupat ze základny rostliny. A samozřejmě, epsomská sůl zvyšuje produkci chlorofylu, což znamená tmavší listy. Pro maximální užitek by růže měla být již v době výsadby nejméně hnojena epsomskou solí, pak znovu při prvním znamení nového růstu a ještě jednou, když jsou květy plné květu. O tom, co kromě epsomské soli zabírá na bolavá kolena, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu