Psi dokáží komunikovat i díky ocasu. Budete se divit, co všechno vám jeho prostřednictvím zvládnou sdělit

Mazlíčci 06. ledna 2021 | 08:08 — Helena Malá
Každý člověk dokáže se svým pejskem komunikovat, jeho náladu pozná z pejskova výrazu i hlasového projevu. Ale hodně o sobě chlupáč prozradí i svým ocasem.
Další 3 fotografie v galerii
Psí ocas vám prozradí, v jaké náladě se váš chlupáč zrovna nachází / Pixabay

Přesto, že pes i člověk komunikují odlišně, vzájemně si rozumějí. Tak jako pes dokáže vycítit náladu i nejbližší záměry svého pána, tak i majitel dobře ví, co jeho pes právě cítí, k čemu se chystá nebo zda je v dobré fyzické a psychické kondici. Pejskům ke komunikaci slouží také jejich ocas. Co která poloha znamená?

Každý pohyb značí něco jiného

Říká se, že pokud pes vrtí ocasem je v dobrém rozmaru. Jenže ne vždy toto pravidlo platí. Kromě radosti tím může zvíře vyjadřovat také podráždění, nejistotu či strach. Záleží na jeho poloze a pohybech.

Mávání ze strany na stranu

Širokým máváním ocasem ze strany na stranu vyjadřují psi přátelství. Jde o něco jako vítací pozdrav. Tvář zvířete je přitom uvolněná a klidná.

Kolečka

Kolečka ocasem dělá pes ve chvíli, kdy je nadšený a má radost. V takové chvíli roztočí ocas jako vrtulku a opisuje jím pomyslná kolečka. Výraz ve tváři a očích má radostný a přívětivý. V lidské řeči by to charakterizoval upřímný široký úsměv či kamarádské objetí.

Svěšený ocas

Svěšeným ocasem pes někdy mává, když se cítí nejistý. Poznáte to podle toho, že má zpravidla ocas velmi nízko, někdy s ním může plácat o zadní nohy. Jako jedno z vysvětlení tohoto chování se uvádí, že pes se snaží do okolí rozptýlit svůj pach, aby ostatní psi vycítili jeho nejistotu. Je-li pes nejistý, většinou má i stažené uši.

Mezi nohama

Pokud má pes ocas mezi nohama, je pravděpodobně nejistý a má z něčeho nebo někoho strach. Stahování ocasu pod břicho je pro psy reflexní pohyb, kterým si chrání citlivou část břicha.

Vztyčený ocas

Vztyčený ocas, který trčí vzhůru nebo vodorovně a je nehybný, může znamenat napětí či dokonce přípravu k útoku. Pokud navíc pes ohrnuje pysky a výhružně vrčí, je to jasná známka zastrašování a přípravy k útoku.

Roli hraje i směr vrtění ocásku

Pohyby psího ocasu se zabývají také vědci a ti dokonce dospěli k názoru, že je důležité si všímat, jakým směrem pes ocasem vrtí. Pokud je to na pravou stranu, jsou naladěni pozitivně, pokud na levou, je to naopak.

Američtí vědci tento poznatek v časopise Current Biology vysvětlují rozdílnými úkoly hemisfér mozku. Podle nich mrskání ocasem orientované spíš doprava vyvolává aktivní levá polovina mozku, a svědčí tak o pozitivních emocích – například při pohledu na majitele. Je-li aktivnější pravá polovina, následuje vrtění orientované doleva. To nastává například tehdy, když je pes konfrontován s jiným nepřátelsky naladěným jedincem.

Kupírování není vhodné

Právě proto, že pejsci prostřednictvím svého ocasu komunikují s okolím, není vhodné jim ocas zkracovat, tedy kupírovat. V nevýhodě jsou v tomto ohledu i pejsci, kterým se ocas dostatečně nevyvinul. O nevýhodách kupírování jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu