Vánoční stromek nemusí skončit jen u popelnic. Zikvidovat se dá i tak, že vám ještě bude k užitku

Ostatní 01. ledna 2021 | 13:09 — Helena Malá
Většina domácností se vánočního stromku zbavuje první lednový týden, se svátkem Tří králů, který připadá na 6. ledna. Nejčastěji použitý vánoční stromek končí u popelnic, ale existují i jiná řešení, kdy vám starý stromek ještě dobře poslouží.
Další 3 fotografie v galerii
Každého majitele vánočního stromu čeká jeho likvidace / Depositphotos

Většina měst zajišťuje po vánočních svátcích svoz použitých vánočních stromků. Obvykle je stačí postavit v určené dny k popelnicím. Stromek ale musíte dobře odstrojit, aby na něm nezůstaly háčky či zbytky ozdob. V některých městech mají i další požadavek, a to, že je třeba stromek rozřezat na menší části.

Pokud ale máte zahradu nebo kamna na tuhá paliva, byla by škoda stromek jen tak vyhodit. Můžete jej totiž ještě zužitkovat ke svému prospěchu. Možná budete překvapeni, k čemu všemu může ještě odstrojený stromek být.

Ochrání rostliny před mrazem

Když ze stromečku uřežete větve, můžete jimi zakrýt vaše rostliny v zahradě. Chvojí funguje jako dobrý izolant a ochrání zeleň před zmrznutím. Husté jehličí navíc nepropustí ani mrazy, ani velké množství sněhu, takže rostlinky budou doslova jako v bavlnce.

Obohaťte kompost

Pokud větvičky nařežete na menší kousky, můžete je dát do kompostu. Rozhodně váš kompost obohatí a zlepší jeho kvalitu, také ho mírně okyselí. Počítejte ale s tím, že jehličí se obecně v kompostu rozkládá trochu déle.

Dávka živin pro azalky i rododendrony

Pokud na zahradě pěstujete azalky nebo rododendrony, dejte drobné větvičky k nim. Z jehličí postupem času vznikne hrabanka, která má kyselé pH a společně s rozkládající se kůrou jehličnanů zajistí vhodné podmínky pro tento typ rostlin. Podobně budou za jehličí vděčné i vřesy.

Vyrobte si štěpku či mulč

Se silnějšími větvemi a kmínkem vánočního stromku si hravě poradí zahradní drtič nebo štěpkovač. Podle toho, jak hrubý materiál získáte, se rozhodněte o jeho dalším využití. Hrubší kousky dejte do kompostu, jemnější lze použít jako mulč k okrasným stromům či keřům.

Zatopte s ním

Pokud máte kamna či krb, můžete stromek jednoduše spálit. Jen pokud budete chvojí pálit v krbu, buďte opatrní. Chvojí má totiž tendenci kouřit a pokud dáte do krbu větší množství najednou, můžete mít za chvíli černé sklo. Takže raději přidávejte ořezané větve jen po troškách.

Užitečný je i popel

A nakonec, pokud stromek spálíte, můžete využít i popel z něj. Nasypat ho lze na záhony, třeba mezi jahody, ale také na zryté plochy pro zeleninu. Popel je totiž docela dobré hnojivo, obsahuje fosfor, draslík a zejména vápník. O tom, jak lze hnojivo vyrobit z domácích i zahradních zbytků, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu