Ne každý pes je vhodný na běhání. Plemena s krátkým nosem rozhodně ne

Mazlíčci 20. ledna 2021 | 08:42 — Klára Sanders
Psích plemen je opravdu hodně. Některá jsou vhodná do rodiny, některá na hlídání a jiná zase na sport. Pokud rádi běháte a chcete si k tomu pořídit vhodného parťáka, poradíme vám, na jaké psí vlastnosti se zaměřit.
Další 2 fotografie v galerii
Některá psí plemena jsou pro běh přímo stvořená / Pixabay

Ne všichni psi jsou vhodní k pravidelnému běhání. Dokonce existují psí rasy, které můžete běháním ohrozit. Stejně jako u lidí jim hrozí přehřátí nebo opotřebení kloubů, které může vést až k úrazu.

Stavba těla vám napoví

Pokud si chcete na běhání pořídit čtyřnohého parťáka a nechcete udělat nějakou velkou chybu při výběru psa, zaměřte se na psa střední nebo větší velikosti, který má spíš lehčí stavbu těla. Srst by měla být taková, aby si nenosil z každého proběhnutí venku nějaké bodláky.

Vhodným plemenem může být německý nebo belgický ovčák, border kolie, československý vlčák, rhodéský ridgeback, výmarský ohař, pointer nebo zlatý retrívr. Tito psi by neměli mít problém běhat. Zvládnou i déšť nebo nepříznivější počasí.

Poraďte se s veterinářem

Při jakýchkoliv pochybnostech nechejte psa prohlédnout veterinářem. Může to být například tehdy, když odmítá běžet, kulhá, po zastavení si lehá a nechce vstát nebo obtížně dýchá. Mezi časté příčiny těchto stavů patří nemoci srdce a onemocnění kloubů. Pamatujte si však, že psa nesmíte k běhu nutit!

Plemena s krátkým nosem rozhodně ne

Pro běžce nejsou vhodní psi s krátkou lebkou, kterým může běh způsobovat velké potíže. Jsou to plemena s krátkým nosem a placatým obličejem. Patří k nim například buldog, buldoček nebo mops. Nejsou vhodní ani psi, kteří mívají poruchu vývoje chrupavky a mají krátké nohy a dlouhé tělo. Je to třeba jezevčík.

Štěňata, malí a starší psi pravidelně běhat nesmí

Nehodí se ani trpasličí plemena. Už jenom kvůli své velikosti neudrží tempo běhu. Když si pořídíte štěně, musíte myslet na to, že není dobré ho přetěžovat, než pes vyrroste. U malých ras se psy neběhejte přibližně do 1 roku a u velkých plemen dokonce do 1,5 roku. Ohledy musíte brát i na staršího psa. To, co pes vydržel v mládí, mu v pozdějším věku nemusí dělat dobře. Psali jsme také: Pokud máte psa na zahradě, nezapomeňte mu na zimu dobře zateplit boudu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu