Obyčejná lana i provazy dokáží interiéru dodat šmrnc. Nebojte se je doma použít

Dům 17. ledna 2021 | 10:10 — Helena Malá
Pokud přemýšlíte, jak váš interiér ozvláštnit a přitom neutratit majlant, popřemýšlejte nad využitím lan a provazů. Lana totiž nemusejí být jen doplňkem v námořnicky laděném bytě. Hodí se prakticky k jakémukoliv interiérovému designu.
Dalších 6 fotografií v galerii
Lano vypadá v interiéru velmi osobitě / Depositphotos

Lana už dávno nemají své místo jen na lodích či plachetnicích. Bytoví designéři je rádi dávají i do interiérů. Každému bytu totiž dodají punc originality. Výborně ladí nejen s námořnickým stylem, ale hodí se i do minimalistického bytu či interiéru zařízeném ve skandinávském nebo vintage stylu. Chybu s lanem ale neuděláte ani v bytě zařízeném v továrním duchu či pop art designu. 

Možností, kam lano do interiéru umístit, je mnoho a záleží tak na každém, co upřednostní. Někdo se nebojí proměnit lano v dominantní prvek, někdo jej raději použije jen decentně na nějaký bytový doplněk.

Zábradlí a madla

Velmi často lidé využívají pevná lana místo zábradlí u schodiště. Někdy dokonce z tenčích lan či provazů vytvoří celou síť, která u otevřeného schodiště nahradí boční zábradlí.

Také madla z lan působí dobře. Oživí vzhed každé komody nebo skříně. Pokud tedy například renovujete nějaký starý kousek nábytku, nebojte se lano místo madla použít.

Postele a relaxační posezení

Netradičně vypadají také postele visící na pevných lanech. Pokud ale trpíte takzvanou mořskou nemocí, kdy je vám z houpavého pohybu hned zle, raději na tuto úpravu zapomeňte. Komu se postel na lanech líbí, ale bojí se, že by mu vadilo, když by se v noci při každém jeho pohybu postel rozhoupala, může na lana zavěsit jen relaxační posezení. Pokud bude dostatečně široké, můžete v něm i ležet.

Police na provazech

Police vypadají vzdušně a jsou praktické. A když je pověsíte na provazy, získáte zajímavý bytový doplněk. Můžete si takto vytvořit celý policový systém, ale hezky se bude na zdi vyjímat i jedna jediná police, která bude ke zdi připevněna pomocí lana.

Zábava pro děti

Obrovsky široké možnosti vám lana nabídkou v dětském pokoji. Můžete je nechat jen tak viset ze stropu, aby se na nich děti naučily šplhat, můžete jim z lan vytvořit síť, která jim nabídne prostor pro jejich řádění, nebo žebřík, pokud máte v pokoji patrovou postel.

Doplňky

I drobný bytový doplněk vyrobenný z provazu či lana dodá interiéru šmrnc. Oblepte provázkem třeba květináč nebo starou a nevzhlednou vázu. Nebo na plechový kyblíček, do kterého v koupelně ukládáte třeba hřebeny, přidělejte po stranách dva úchyty z lana. Hned bude vypadat zajímavěji. O dalších nápadech na využití lana v interiéru jsme psali zde.

Témata: interiér, design, lano, provaz, DIY
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu