Zázračné schopnosti některých zvířat jsou ohromující

Mazlíčci 29. ledna 2021 | 09:03 — Marcela Plachá
Příroda je plná kouzel a kousek její magie máte možná i doma v podobně domácího mazlíčka. Zvířata (i ta úplně nejmenší až neviditelná) mají totiž netušené ohromující schopnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Nejen psi a kočky, ale také potkani či delfíni mají úžasné schopnosti / Depositphotos

Zvířata ovládají mnohé, pro nás neuvěřitelné schopnosti. Např. potkani se prokazatelně umí telepaticky dorozumívat, morčata při pokusech dokázala posunovat pevné předměty pouhými myšlenkami, včely vidí i utajené světy a sloni poznají blížící se katastrofu. Dříve by vědci tyhle jevy hodili do koše jako šarlatánství. Dnes se jimi ale seriózně zabývají.

Ryby i rybičky

Mezi jednu z nejzajímavějších schopností zvířat patří tzv. elektrické smysly. Jde o smyslové orgány, které registrují elektrický proud, magnetismus, vzdušné a vodní proudy nebo tepelné (infračervené) záření.

Elektrický smysl je užitečný predátorům i obecně živočichům, kteří žijí ve vodách, protože voda je výborný vodič elektřiny. Ryby se díky tomuto smyslu bezpečně pohybují i ve velmi kalné vodě a doslova „čtou" povrch dna. Paúhoř elektrický tak kromě svých vlastních výbojů pro omráčení kořisti vysílá i slabé výboje pro echolokaci. Podmořský svět a jeho život patří k dosud téměř neprobádaným oblastem.

Ptáci

Jiný druh smyslu, který máme i my, lidé, ale využíváme jej velmi málo, je schopnost vnímat magnetické pole. Zvířata tento smysl běžně využívají a často na něj spoléhají - pomocí sledování magnetického pole se pohybují například ptáci při migracích. Je také známo mnoho případů, kdy živočichové dokázali svým chováním předpovědět blížící se přírodní katastrofu.

Nervový systém živočicha - a tedy i člověka - je velmi podobný počítači. Využívá přesně stejný způsob pro přenos informace - elektroniku. Nervový systém živočicha má také paměťovou banku, informační procesory a výstupy řízené tak, že doručí nervové signály do místa určení jako počítač. Nervový systém těla je komunikační síť, bez které by žádný živočich nemohl fungovat, ani se sám řídit.

Kočkovité šelmy

Kočky dokáží zvláštním způsobem, dosud ne zcela probádaným, vychytat nedostatky ve správném a bezchybném fungování našeho computeru. Když se nám kočka usadí na klíně a my hladíme její srst, vytváříme statickou elektřinu. Kočka při tom spokojeně vrní - a to vše dokáže přimět lidský organismus, že se rychle zase „nabije", vyladí a zbaví drobných nepřesností ve správném fungování. Kočka je nejlepší prevencí proti chybné činnosti člověka fungujícího jako počítač.

Kočky jsou od nepaměti považovány za mocná zvířata. Ve středověku byly dokonce pronásledovány a upalovány spolu s čarodějnicemi. Ve starém Egyptě i v Indii byly uctívány jako božstvo. Pro věřícího hinduistu je povinností živit za život alespoň jednu kočku. Buddhisté chovali odjakživa kočky jako spoluobyvatelky svých chrámů. Japonští mořeplavci s sebou brali tříbarevné kočky pro štěstí, aby od jejich lodí zaháněly všechno zlo a zlé duchy. Symbol kočky ale najdeme také ve staré Skandinávii nebo v řecké a římské mytologii. Je zajímavé, že v bibli kočky hned tak nenajdeme.

Kočka svými vytříbenými smysly dokáže vnímat a cítit to, co běžný člověk uprostřed civilizace nedokáže. Navíc prý vždy dá svému pánovi, kterého miluje, varovné echo včas, blíží-li se astrální nebo jiný útok.

Šelmy psovité

Vlci mají pro svou až nadpřirozenou citlivost prominentní postavení v mytologii, folkloru a obecně v lidské kultuře. V severské a japonské mytologii byli portrétováni jako bytosti s božskými vlastnostmi. V turecké, mongolské a ainuské mytologii jsou považováni za předky jejich rasy. Podobně mnozí indiáni věří, že vlci byli dříve lidé a považují je za své bratry. V bibli se vlk objevuje jako symbol chamtivosti a ničitelství, symbolizuje zradu a krvežíznivost.

Je prokázáno, že pes z domácnosti chápe průměrně dvě stě výrazů z lidské řeči. Psi mají mimořádně vyvinutý pozorovací talent se smyslem pro detaily. Zvládnou trefit domů z míst vzdálených desítky kilometrů, umí vycítit nemoci i blížící se nebezpečí.
Někteří vědci tvrdí, že zvířata reagují na nepatrné změny elektrického napětí, které zemětřesení předcházejí. Stejně tak zřejmě psi reagují na změny pachu nebo chvění svalů u lidí, kteří jsou nemocní nebo se u nich blíží epileptický záchvat. Jak významně pomáhají domácí mazlíčci dětem, se dočtete zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu