Pozor na klíšťata. Už brzy začnou znovu útočit, stačí jim pouhých pár stupňů nad nulou

Mazlíčci 21. února 2021 | 08:19 — Helena Malá
Za okny je sice ještě sníh a ze střech visí mnohde rampouchy, přesto by už majitelé pejsků měli pomalu, ale jistě myslet na ochranu svých mazlíčků před blechami či klíšťaty. Této nepříjemné havěti totiž k aktivitě stačí pouhých pár stupňů nad nulou.
Další 3 fotografie v galerii
Už brzy se budou pejsci opět potýkat s útoky klíšťat / Depositphotos

Ochrana proti blechám a klíšťatům je během letních měsíců automatická pro mnoho majitelů psů. Je však vhodné chránit psy proti nebezpečným vnějším parazitům po celý rok. Například klíšťata mohou útočit i během zimních měsíců, pokud teplota překročí již 5 stupňů Celsia.

„Hlavní sezona klíšťat je díky vyšším teplotám na jaře a v létě. Klíšťata mohou být ale aktivní již od 5 °C, a to především ve vlhkém počasí. Pokud tedy jdete se svým psem v teplejších zimních dnech ven do přírody, je dobré jej před vnějšími parazity chránit. Ideální volbou je sprej, který vám zajistí rovnoměrnou ochranu po celém těle,“ řekla veterinární lékařka Renáta Valášková.

Dejte klíšťatům vale

Možností, jak ochránit psa před klíšťaty, je hned několik a každému majiteli pejska vyhovuje trochu jiná forma.

Spot-on

Jedná se o roztok, který se kape na kůži. Nejčastěji se aplikuje pomocí pipety na místo mezi lopatkami. Představuje velmi efektivní způsob, jak nejen klíšťatům, ale i blechám nedat šanci. Účinnost trvá zhruba jeden měsíc po aplikaci.

Tablety

Pejskovi můžete podávat také tablety, a to jedenkrát za měsíc. Dokážou zabíjet jak klíšťata, tak blechy ve všech vývojových stádiích. Na rozdíl od spot-on přípravků nemusíte mít starost, že se do kontaktu s chemikálií dostanou malé děti při hlazení psa.

Antiparazitní šampony

Seženete i speciální šampony určené k odpuzování klíšťat a blech. Obsahují složky, které těmto parazitům nevoní nebo je přímo zabíjejí. Jedná se o levnou metodu, která ale pokaždé nefunguje na 100 %. Účinek trvá kratší dobu a ne každému zvířeti se časté koupání ve vaně zamlouvá.

Speciální koncentrát

Jde o silně koncentrovanou tekutinu (obvykle obsahuje pyrethrin), která se musí ředit vodou. Následně se aplikuje na srst zvířete pomocí houbičky nebo se mu vylije na hřbet. Přípravek se už dále neoplachuje, srst se nechá uschnout. Toto řešení není vhodné pro štěňata, březí nebo kojící fenky.

Antiparazitní obojky

Představují jednu z nejoblíbenějších a nejúčinnějších možností ochrany. Na trhu jsou k dostání produkty různé kvality, na chemické i čistě přírodní bázi. Nehleďte na cenu, vsaďte na kvalitu. Při nasazování obojku se ujistěte, že má pes dostatek prostoru kolem krku (pod obojek by se měly vejít dva prsty) a nikde ho to neškrtí. Ustřihněte přebytečnou délku obojku, zabráníte tak tomu, aby ji pes žvýkal. Dávejte pozor na příznaky nepohodlí (např. nadměrné škrábání), to může poukázat na možnou alergickou reakci.

Pudry

To jsou další prostředky, jak odpudit nebo zabít klíšťata. Při aplikaci je nutné pečlivě dodržovat návod. Tento velmi jemný prášek může dráždit sliznice a při vdechnutí i dýchací cesty. Nikdy nenanášejte pudr blízko očí zvířete.

Spreje

Doporučuje se je kombinovat se šampony. Antiparazitním sprejem můžete vystříkat také pelíšek svého chlupáče.

Blechám vyhovuje teplo domova

Mezi další parazity, kteří mohou ohrožovat psa, patří blechy. Ty mohou přenášet mnoho nemocí a u psů způsobovat alergie, anémii (to především u štěňat) či je nakazit tasemnicí. Mnoho lidí si myslí, že v zimních měsících nejsou blechy, stejně jako klíšťata, aktivní. Samozřejmě v mrazu a sněhu pes klíště ani blechy nechytne. Pokud se ale oteplí několik stupňů nad nulu, blechy mohou „ožít“ dostatečně na to, aby si našly nějaký ten příjemný psí kožíšek. Jakmile si je pak přinese zvíře domů, mohou velmi rychle zablešit celý byt či dům. Blechy mají rády teplo a ven se jim jen tak chtít nebude.  

Blechy na rozdíl od klíšťat mohou ze svého psího hostitele přeskočit do zvířecích pelíšků, na koberce nebo sedačku. Důležitá je proto včasná prevence, aby se blechy do domácnosti vůbec nedostaly. Doporučuje se aplikovat přípravky, které fungují jako ochrana jak proti blechám, tak proti klíšťatům.

Larvicidní i ovicidní účinek

Důležité je, aby přípravky hubily dospělé blechy, ale zabraňovaly i množení blech potlačením vývoje jejich vajíček, zde hovoříme o takzvaném ovicidním účinku. A zároveň aby měly účinek larvicidní, tzn. zastavily i vývoj larev. Blecha naklade až 50 vajíček za den.

Blechy způsobují u psů svědění, pes se více drbe, na jeho kůži můžete pozorovat až červené skvrny. Psa proto pravidelně prohlížejte. Blechy se nejvíce vyskytují na zádech, mezi lopatkami, na břiše, na vnitřní straně stehen či na ocase. Pokud již váš pes blechy má, ihned ho umyjte speciálním psím šamponem proti blechám. Důležité je pak ošetřit proti blechám i vodítko, obojek a pelíšek. Když byl pes napadený blechami delší dobu v bytě, je důležité vyčistit i veškeré textilie, sedačku, křesla a koberce. Blechy se totiž umí velmi dobře rozmnožovat po určitou dobu i mimo svého hostitele. O tom, jak zbavit psa zlozvyku rozkousat vše, co mu přijde do cesty, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu