Džemy jsou skvělé i k masu a sýrům. Rady a tipy, jak si připravit opravdu voňavé poklady

Zahrada 28. dubna 2021 | 11:13 — Marcela Plachá
Přidávat grepovou marmeládu ke kachnímu masu nebo jahodový džem k sýru? Ano, je to možná nezvyklé, ale skutečně lahodné. Nebojte se experimentovat a otevře se vám svět nečekaných chutí.
Další 3 fotografie v galerii
K sýru pasuje ovoce, džemy i ořechy / Depositphotos

Na tajné mapě k pokladu to může vypadat složitě, ve skutečnosti stačí namísto oceánu přebrodit louži u zápraží, zdolat krtkovu velehoru a místo hledání truhly v hluboké jámě porýt záhon. Skrývá i vaše zahrada voňavé poklady? Jsou jedinečné, plné živin a cennější než zlato. Lépe než v trezoru uchováte své poklady v zavařovačkách….

Zavařit můžete cokoliv od masa, omáček, hotových pokrmů až po ovocné dezerty, a k dispozici je to vždy ihned. Zásobu zavařených dobrot oceníte zejména během nočního šmejdění, při nemoci nebo po flámu, ale také kdykoliv, kdy vás honí mlsná. Domácí sladké džemy jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Džem nebo marmeláda?

Zatímco v minulosti jsme v tom měli jasno, v současné době se často tápe nad správným názvem. Marmeládou se podle striktní specifikace smí označovat pouze výrobky z citrusů a s vysokou gramáží cukru. Džem je hustší a obsahuje alespoň 35 % ovocné složky.

Moderní jsou citrusy

Meruňky, jahody, třešně – to jsou chutě, které máme zakódovány v genech. Lokální suroviny, ideálně ze zahrádky. Nyní jsou ale v kurzu také citrusy. Pro zavařování by měly být v bio kvalitě. Na citrusech je totiž výsledná chuť hodně poznat. Ovoce z farem by mělo být krásně vyzrálé. Navíc se do marmelád používá hodně i slupka a ta bývá chemicky ošeřená, což je pro jídlo zcela nevhodné. Proto je dobré používat do marmelád právě bio.

Cukru stačí jen trocha, někdy ho nahradí alkohol

Krájení citrusů dá sice zabrat a je časově náročné, ale vyzkoušíte tak i zcela nové chutě. Marmeláda je víc jako kompot. Čím déle směs vaříte, tím je větší podíl ovoce a uvolní se více ovocného cukru, tedy je výsledek hustší. Velmi chutný je např. pomeranč s rakytníkem. Má krásnou barvu a vůni. Do produktů se hodí i špetka alkoholu. Dodá výsledku říz a také působí i jako konzervant.

Pro kvalitní a lahodné džemy či marmelády je třeba splnit několik zásad:

  • Velmi zralé a kvalitní ovoce.
  • Dobře vymyté, sterilované sklenice.
  • Trocha lásky, nadšení a práce.

„Je třeba nebát se zkoušet. Mám ráda nezvyklé kombinace, můžete do džemu přidat i trochu kávy, pálivé koření, nebo původní české ovoce. Snad všechny džemy se hodí k sýrům,“ říká Renata Zezulková z Otrokovic, která za své ručně a s láskou dělané zavařeniny získala několik prestižních ocenění, včetně cen Great Taste Awards a bronzu ve World‘s Original Marmalade Awards.

„Džemy jsou lahodné ve spojení se sýry či masem. Vyzkoušejte kombinaci osmahnutého kachního prsa, smetany a grepové marmelády slazené medem,“ doporučuje s tím, že aktuálně se těší na čerstvé kdoule. „Kdoulový džem chutná výtečně i k vepřové pečeni,“ dodává.

Kdoule v sobě kombinují to nejlepší z hrušky, jablka a citronu. Jedná se o jednu z nejstarších známých ovocných rostlin. Používá se nejen na vaření, ale také pro léčbu. Kdouloň si snadno vypěstujete i na zahradě. A pak vyzkoušejte i kdoulové džemy. Více o zavařování jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu