Okrasa zahrady i materiál budoucnosti. Vypěstujte si bambus

Zahrada 19. dubna 2021 | 10:57 — Marcela Plachá
Bambus je podivuhodná tráva. Nejen, že krásně vypadá a rychle roste, ale má stébla pevná jako ocel. Zároveň z něj ale jde vyrobit jemná látka nebo výtečné jídlo.
Další 4 fotografie v galerii
Umí být křehký i mohutný / Depositphotos

Bambus se používá především na výrobu nábytku, potřeb do domácnosti a textilií. Díky svým užitným vlastnostem se hojně používá jako stavební materiál pro konstrukci staveb, přičemž bambusové výhonky se konzumují jako běžná potravina. Běžně se dají koupit bambusové skříňky do koupelny, protože bambusu vlhkost vůbec nevadí. Velmi silné a vysoké bambusy se používají na výrobu nádobí, příborů, kuchyňských pomocníků, prkének atd. Menší druhy se drtí, rozmáčejí, spojují a vytváří se z nich návin vláken z bambusu, ze kterého se poté vyrábí oblečení, prádlo i dětské pleny.

Hedvábně měkké

Bambusový materiál vás již při prvním dotyku překvapí svou jemností, kterou lze přirovnat k hedvábí nebo kašmíru, ale také svou neobvyklou pružností, která umožní prádlu velmi dobře se přizpůsobit vašemu tělu. Má velmi dobrou schopnost absorbovat vlhkost a dobře vyrovnávat teplotní rozdíly, čímž tento materiál přispívá k příjemným pocitům při nošení. Oblečení má až 4x větší savost než bavlna. Bambusové vlákno udržuje přirozené prostředí a prádlo se nelepí na pokožku ani v největších vedrech, nebo při náročném sportování. Bambus dýchá, zahřívá i chladí.

Bambus má přirozené antibakteriální a bakteriostatické vlastnosti, proto přítomnost bambusového vlákna dokáže zničit až 70 % nežádoucích bakterií. Navíc eliminuje nepříjemné pachy. Oblečení je tak vysoce rezistentní vůči zápachu i při dlouhodobém nošení. Tuto unikátní vlastnost má vlákno i po 50 vypráních.

Bambus se snadno pěstuje

Bambus je ekologickým, plně obnovitelným materiálem. Má velmi hustou síť kořenů a zabraňuje erozi půdy. Pohlcuje CO2 a uvolňuje kyslík, tím filtruje tento skleníkový plyn. Bambusy se podle růstu dělí na dvě základní typové skupiny. První jsou rostliny, které vyrůstají v trsech, druhé jsou výběžkaté. Do zahrad jsou vhodnější trsnaté druhy bambusů, které obrůstají listy již od země, nepotřebují kořenové zábrany proti nekontrolovanému rozrůstání. Bambusům svědčí propustná půda – ideální je hlinitopísčitá, s bohatou zásobou živin.

Svazčité kořeny bambusů přijímají vláhu celý rok – v zimě je proto tolik neohrozí mráz, jako spíše nedostatek vody, který je ještě více umocňován mrazivými větry a slunečním zářením. Pokud je půda dlouhodobě promrzlá, bambusy se nedostanou k půdní vodě a pomalu chřadnou, listoví hnědne a zasychá. Po příznivé zimě a po dodržení nároků a potřeb mohou u některých druhů v našich podmínkách narůst stébla až do výšky šesti metrů. 

Bambusové výhonky pro gurmány

Podobně jako u chřestu se sbírají čerstvé podzemní zárodky budoucích stébel (tyčí), které zjara vyrážejí z podzemních rhizomů. Používá se i stejná technika, kdy se nové výhonky postupně zahrnují půdou, aby narostly do co největší délky vybělené a přitom zůstaly křehké. Sklizené výhonky se musejí naložit do marinády, aby získaly potřebnou chuť. Ne všechny výhonky jsou dobré a jedlé. U některých druhů bambusů se také sbírají čerstvé listy pro bylinné čaje.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...