I člověk, který má moc práce, se může doma radovat ze zvířátka. Je ale třeba zvolit druh, který je časově nenáročný

Mazlíčci 05. května 2021 | 09:35 — Helena Malá
Snad každý člověk má potřebu mít doma nějakého zvířecího kamaráda. Jenže dnešní doba je velmi uspěchaná, a tak mnozí nemají na mazlíčky moc času. Pokud přesto toužíte po nějakém zvířátku, musíte zvolit takové, které není časově moc náročné a hlavně kterému nebude vadit, když se někdy budete muset zdržet v práci déle.
Dalších 5 fotografií v galerii
Pokud nemáte čas na psa nebo kočku, zkuste si vybrat mazlíčka méně náročného na čas, třeba fretku / Pixabay

Nejčastěji si lidé domů pořizují pejsky nebo kočky. Pejsci se ale bez vaší pozornosti neobejdou. A i když jsou kočky v tomto ohledu méně náročné, ani ty si není vhodné pořizovat, když na ně nemáte dostatek času. Nemusíte ale hned zoufat, zvířecí říše nabízí množství jiných druhů, kterým vaše pracovní nasazení nebude tolik vadit. Které to jsou? Představíme vám pět z nich.

Fretka

Fretka je pro zaměstnané lidi ideální mazlíček, prospí totiž klidně i 20 hodin denně. Na druhou stranu jde o mazlivé a společenské zvířátko, takže vaši teplou náruč určitě ocení. Musíte jí ale doma připravit vhodné zázemí. Pořiďte svému novému parťákovi ideálně dobře větranou klec o rozměrech alespoň 1,5 x 1 x 0,7 m. Protože je fretka velmi čistotná, bude potřebovat také svůj záchůdek, použít můžete kočičí. Noru vytvoříte třeba z bedýnky. Fretka také ocení hamaku a misky, nejlépe závěsné. Dejte pozor jen na gumové hračky. Fretky sice gumu milují, ale pokud se jim dostane do střev, může to pro ně mít i fatální následky. Fretka se ráda proběhne i po bytě, ale bez dozoru ji raději nenechávejte.

Křeček

Existuje mnoho důvodů, proč jsou křečci skvělými domácími mazlíčky. Jsou to rozkošná, chlupatá malá stvoření, navíc nevyžadují velkou péči ani dohled. Potřebovat pro ně budete klec velkou minimálně 40 x 30 x 25 cm. Čím bude klec prostornější, tím lépe. Dejte ale pozor na rozestupy jednotlivých drátů konstrukce. Křeček se totiž dokáže protáhnout i neuvěřitelně malou mezírkou. Kudy projde jeho hlava, tam se vejde celý. Dráty klece by od sebe měly být vzdálené maximálně 1,3 cm. Do klece mu pak kupte prolézačky či další doplňky, které mu nabídnou zábavu. A nezapomeňte ani na domeček na spaní. Nikdy nekrmte křečka sladkostmi, těstovinami, dezerty nebo syrovým masem a rybami. A mějte na paměti, že je noční tvor, nebuďte ho ze spánku.

Želva

Také želvy nebude stresovat, když budete celý den mimo domov. Existuje však mnoho druhů, tak je třeba vždy pečlivě nastudovat, co vámi vybraná želva potřebuje. Obvykle želvě postačí dostatečně velké terárium, ideálně vyhřívané. Želvám totiž většinou svědčí teplota kolem 22 až 24 °C. Radost želvám udělají i různé překážky v podobě zaoblených kamenů, korkové kůry či dřevěných větví. Obvykle lidé velmi těžko snášejí ztrátu svého domácího mazlíčka. Vzhledem k tomu, že se želvy dožívají vysokého věku, nebudete muset želvího kamaráda oplakávat tak často, tedy pokud se bude těšit dobrému zdraví.

Morče

Kdo hedá mazlíčka na mazlení, pro toho je morče ideální volba. Jde o společenské zvíře. Nejlépe se bude cítit, když mu pořídíte kamaráda. Dobře se spolu snášejí třeba dvě samice, ale i dva samci, pokud tedy mezi ně nedáte jednu samičku. V takovém případě by kvůli ní vznikaly boje, při kterých obvykle slabší samečci umírají. Jinak morčata nemají vyvinutý reflex obrany kousáním, proto se toto zvířátko skvěle hodí i k malým dětem. Morče vyžaduje prostornější klec, alespoň o rozměrech 80 x 50 x 40 cm. Podobně jako křečci i morčata vyžadují domeček na spaní a nějaké hračky.

Had

Jestli je možné o někom říct, že je to bezúdržbové zvíře, tak je to rozhodně had. Nemá srst, takže si ho může pořídit i alergik. Když se pak znavení vrátíte z práce domů a necháte si hada proplétat mezi prsty, dokonale vás to uklidní. Existují i speciální hadí masáže, kdy se vám po těle plazí několik nejedovatých hadů. Tato méně obvyklá procedura vám pomůže zlepšit krevní oběh, podpoří duševní stimulaci a uvolní endorfiny, tedy šťastné hormony. Kdo chce chovat hada, musí především investovat do dobrého terária. Pokud jste začátečníci, můžete si bez obav pořídit třeba užovku červenou, které postačí terárium o rozměrech 80 x 40 x 40 cm. Co se týká krmení, hadímu mláděti dejte jednou týdně myší holátko, dospělý had pozře jednou za dva týdny dospělou myš. Bez obav tedy zvládnete i nějakou tu dovolenou či služební cestu. Pokud se rozhodnete pro chov pavouků, možná vás budou zajímat informace v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu