Kdo miluje domácí uzené, může si na zahradu pořídit udírnu. Aby ale dobře fungovala, je třeba vědět, kam ji dát

Ostatní 13. května 2021 | 13:40 — Helena Malá
Češi domácí uzené milují, proto také řada z nich uvažuje o tom, že si na zahradu pořídí vlastní udírnu. Jenže kromě toho, že je třeba znát zásady správného uzení, musíte především vědět, kam udírnu umístit, aby fungovala tak, jak má.
Další 3 fotografie v galerii
Doma uzené maso je velmi chutné / Pixabay

Ze všeho nejdříve se musíte rozhodnout, zda si pořídíte udírnu zděnou, dřevěnou nebo plechovou. Každá má své výhody a nevýhody. Kdo se na stavbu klasické zděné udírny necítí, může si jednoduše v obchodě pořídit už hotový model. Ať už se rozhodnete pro stavbu svépomocí nebo hotový model, vždy je třeba najít pro udírnu vhodné místo. A rozhodně nejde jen o to postavit ji tak, aby ladila se zbytkem zahrady.

Dobrý přístup

Pokud se pro samostatně stojící udírnu rozhodnete, určitě zvolte místo, které není daleko od domu. Zároveň počítejte s tím, že z udírny bude unikat kouř, vůně a různé spaliny. Nic z toho by nemělo obtěžovat ani vás, ani sousedy. Myslete také na to, že udit můžete i v zimě, takže je třeba, aby byla udírna přístupná po celý rok, tedy i ve sněhu.

Ideální je závětří

Větru sice člověk neporučí, přesto je dobré, pokud to jen trochu jde, postavit udírnu do závětří. Vítr a udírna totiž nejdou moc dohromady. Na větrném stanovišti budete mít problém nejen rozdělat oheň, ale složitější může být i samotné uzení. Důležité je myslet také na bezpečnost a postavit udírnu daleko od hořlavých materiálů. Ty držte od topeniště v dostatečné vzdálenosti. Vhodné je také umístit udírnu mimo přímé slunce.

Okolí udírny

Myslete rovněž na bezprostřední okolí udírny. Mělo by být nejen dostatečně zpevněné, ale pokud je to možné, zvolte materiál, který neklouže, ať minimalizujete riziko úrazu. Hodit se vám bude i praktický přístřešek pro případ, že bude pršet. Pod přístřeškem oceníte také stůl, na kterém můžete maso připravovat bez ohledu na rozmary počasí. A nesmíte zapomenout ani na prostor pro palivové dříví. O tom, jaký zvolit otop pro uzení, jsme psali zde.

Domácí udírna

Kdo se rozhodne udírnu postavit sám, měl by si dobře zjistit, jak na to. Udírna se skládá ze čtyř částí, ohniště, kouřovodu, udicí skříně a komínu. A pokud chcete, aby udírna fungovala na sto procent, musíte dodržet určitá pravidla.

  • Ohniště je třeba dát níž než udicí skříň. Proporčně je ohniště menší než skříň.
  • Sklon kouřovodu je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní, obě tyto části propojuje. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.
  • Velikost skříně volte podle toho, kolik masa či uzenin hodláte udit.
  • Udírna má být jen tak vysoká, aby šlo pohodlně dosáhnout na regulační klapku instalovanou v komíně.
  • Dveře do udírny jsou nejlepší velké, plechové a hlavně opatřené těsněním do krbových kamen.
Témata: udírna, zahrada, maso, uzeniny
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu