Jedlé letničky i trvalky vám zkrášlí zahradu a ještě si na nich pochutnáte

Zahrada 05. června 2021 | 18:59 — Helena Malá
Letničky a trvalky se skvěle vyjímají na každé zahradě. Možná vás ale překvapí, že mnohé druhy jsou také jedlé. Když jimi oživíte svůj jídelníček, určitě neprohloupíte.
Další 3 fotografie v galerii
Jedlé květy vypadají na talíři velmi hezky / Depositphotos

Zatímco některé rostliny jsou vysloveně jedovaté, najdou se naopak takové, které jsou zdravé a ještě chutné. Pokud budete chtít, můžete si vytvořit i celý záhon jedlých letniček a trvalek. Přinese vám potěchu oka i užitek v kuchyni.

Obalované a smažené denivky

Denivky jsou mezi zahrádkáři hodně oblíbené. Nápadně se podobají liliím, ale na rozdíl od nich vydrží květ vždy jen jeden den. Protože se ale na jednom stvolu dokáže utvořit až 50 poupat, kvetou prakticky celé léto. Obvykle jsou k vidění květy žluté, červené nebo oranžové a každá barva květů chutná jinak, nejsladší jsou žluté. Denivky před konzumací zbavte tyčinek a pestíků.

Za velkou delikatesu jsou považovány květy či poupata obalené v těstíčku a smažené na másle. Ještě nerozvitá poupata lze také pár minut povařit v páře a podávat je politá máslem. Pokud by vám bylo líto trhat květy v plné kráse,  počkejte, až zvadnou. Ještě tak dva až tři dny visí seschlá poupata na stonku. V této době je můžete posbírat a usušit. Posléze sušenými květy dochucujte jídla. Například vietnamské polévky se bez těchto květů neobejdou, protože jim dodají jedinečnou chuť. Vynikající jsou také hlízy denivek, které je vhodné sbírat ideálně počátkem dubna nebo koncem září. Pak je stačí asi 15 minut povařit. Jsou příjemně křupavé. Starší hlízy lze po uvaření ještě pražit, jsou pak křupavé podobně jako smažené brambůrky.

Bohyška do salátů i polévek

Bohyšky jsou v českých zahradách velmi rozšířené, už málokdo ale ví, že jde také o jedlou rostlinu. Čerstvé listy se skvěle hodí do salátů, ale můžete je přidat také do polévek. Řapíky lze upravit podobně jako chřest. Lepší je opět použít mladší řapíky, protože ty starší mohou být trochu tužší.

Pokud si budete chtít udělat salát, připravte si několik čerstvých mladých výhonků bohyšky, nakrájete je na menší špalíčky a přidejte k natrhanému čínskému salátu, do kterého ještě přimíchejte mladou jarní cibulku a červené papričky. Salát nakonec přelijte zálivkou z rýžového octa, sezamového oleje a světlé sójové omáčky. Co se týká bohyškových stvolů, do salátů se hodí opravdu mladé výhonky, které mají ještě bílou barvu. Jakmile jsou už zbarvené do zelena, hodí se spíše do polévky. Bohyšku můžete také obalit v tempuře a osmažit ve vysoké vrstvě oleje.

Měsíček okoření rýži i maso

Že je měsíček lékařský využívaný jako léčivá bylina, se obecně ví. Jenže už od starověku se řadí také mezi koření. Jeho nahořklá, pikantní, trpká a slaná chuť připomíná drahý šafrán. Kořenit s ním můžete polévky, rýži, kuřecí a vepřové maso či jen chleba s máslem. Mladé lístky zase zkuste přidat do zeleninových jídel a salátů. Jedlé jsou také květy.

Kdo chce, může vyzkoušet také takzvaný měsíčkový popcorn. Jde v podstatě o poupata květů nakládaná v oleji. V litru vody rozpusťte asi 400 g soli. Do roztoku přidejte svazeček suchých bylinek podle dostupnosti: bobkový list, tymián, rozmarýn, saturejka…, 3 až 5 hřebíčků, lžičku celého černého pepře. Vložte poupata měsíčku lékařského a nechte macerovat v lednici 15 až 30 dní. Květy můžete přidávat i postupně tak, aby se i ty poslední macerovaly alespoň dva týdny. Po uplynutí doby nálev slijte a nechte květy oschnout na papírové utěrce do druhého dne. Naskládejte je do sklenice, zalijte slunečnicovým olejem a uschovejte v lednici. Množství zvolte podle velikosti nádoby. Po dvou týdnech můžete květy používat. Čistou vidličkou vyndejte vždy potřebný počet a zprudka je orestujte na pánvičce, aby se rozvinuly. Podávejte například se šafránovou rýží.

Fialka povýší i obyčejnou palačinku

Jedlé jsou také květy violky, tedy fialky. Často se tyto jemné kvítky objevují místo cukrových ozdob na dortech. Květy violek dokáží každému dezertu dodat zajímavou fialovou barvu. I obyčejné palačinky, do kterých vpečete kvítky fialek, působí jako luxusní dezert.

Klasické palačinkové těsto nalijte na pánev s rozpáleným olejem a na těsto položte kvítky violek. Pak palačinku obraťte a osmažte i z druhé strany. Aby se květy dobře spojily s těstem, je třeba smažit na mírnější teplotě, než jste běžně zvyklí. Skvělé jsou také muffiny s fialkovými květy. Do  připraveného těsta na muffiny však kvítky jen velmi opatrně vmíchejte, prudké šlehání by jim moc neprospělo. Pak už stačí jen naplnit do formiček a upéct.

Fialky se ale dobře hodí i ke slaným pokrmům. Můžete je spolu s nasekaným medvědím česnekem přidat třeba do uvařené a vychladlé rýže, kterou lze pak konzumovat samostatně nebo jako přílohu k masu. Pokud byste kvítky dali do horké rýže, příliš prudce byste je tím spařili. O tom, z jakých květin lze připravit středomořskou pochoutku kapary, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu