Středomořskou pochoutku kapary si můžete připravit i z našich rostlin. Třeba z pampelišky či lichořeřišnice

Ostatní 22. dubna 2021 | 08:21 — Helena Malá
Kapary jsou oblíbenou středomořskou pochoutkou. Jde v podstatě o poupata kapary trnité naložená do solných či olejových nálevů. Kaparovník se u nás dá pěstovat pouze ve skleníku, protože vyžaduje teplo. Ale pokud si budete tuto středomořskou delikatesu chtít připravit, můžete kaparovník nahradit našimi rostlinami, třeba pampeliškou nebo lichořeřišnicí.
Další 4 fotografie v galerii
Falešné kapary lze připravit i z pampelišek nebo lichořeřišnice / Depositphotos

Kapara trnitá je poléhavý trnitý keř, který se běžně vyskytuje ve Středomoří, ale narazíte na něj také na Arabském poloostrově, v Austrálii nebo Asii. Kromě toho, že má tento keř nádherné květy, je ceněný také pro svá poupata. Ta se sbírají ještě uzavřená, a to v různých fázích zralosti. Jejich konzervováním ve slaném či vinném nálevu nebo přímo v soli získávají typickou pikantní nahořklou a slanokyselou chuť. Mají tmavě zelenou barvu. Hodí se na pizzu, do salátů, omáček, těstovin nebo jen k vylepšení obložených chlebíčků. Přidat je můžete také k tučnějšímu masu nebo rybám.

Vypěstovat si v našich podmínkách kaparu trnitou není jednoduché. Vyžaduje totiž teplé klima. Museli byste ji mít v květináči, od dubna do října ji nechat venku a na zimu ji přemístit do světlé místnosti, zimní zahrady nebo vytápěného skleníku. Ne každý má ale ideální podmínky pro přezimování tohoto keře. I tak si ale můžete falešné kapary připravit sami doma, a to z rostlin, které u nás běžně najdete. Z pampelišky nebo lichořeřišnice.

Lichořeřišnicové kapary z poupat i semen

Pokud se rozhodnete falešné kapary připravit z lichořeřišnice, máte dvě možnosti. Buď použijete poupata, nebo semena. Někteří lidé pak do jedné skleničky přidávají bojí, tedy jak poupata, tak semena.

Pochoutka z poupat

Nasbírat dostatek poupat může dát zabrat. Někdo proto poupata sbírá průběžně, nechává je zamrazit a až nasbírá potřebné množství, pustí se do výroby. Co budete potřebovat:

  • poupata lichořeřišnice větší
  • 1 dl ocet
  • 3 dl vody
  • lžičku soli
  • špetku estragonu
  • 5 kuliček celého pepře

Ocet svařte s vodou a kořením. Mezitím naplňte poupaty lichořeřišnice menší skleničky a pořádně je upěchujte. Pak poupata zalijte vroucím nálevem, ihned uzavřete a krátce sterilujte, aby se poupata nerozvařila, stačí 15 minut.

Pochoutka ze semen

Jednodušší je připravit pochoutku z tvrdých a zelených semen lichořeřišnice. Co budete potřebovat:

  • zelená semena lichořeřišnice
  • hrubozrnnou sůl
  • pepř černý
  • estragon
  • česnek
  • ocet 
  • vodu

Čerstvě nasbírané plody dejte do nádoby a zasypejte hrubou solí. Nechejte naložené přes noc. Druhý den propláchněte, nechejte vykapat a přendejte do uzavíratelné láhve. Přidejte koření a zalijte horkým nálevem (svařte díl octa a dva díly vody) tak, aby byly plody zakryty, ale neplavaly. Nechejte v láhvi v ledničce a za 3 až 4 týdny můžete používat.

Pampeliškové kapary

Oblíbené je také kapary z pampelišek. K výrobě budete potřebovat pampelišková poupata. Vybírejte poupata co nejmladší, pevná a uzavřená. Co budete potřebovat:

  • 200 g pampeliškových poupat
  • 1-2 lžičky soli
  • 50 ml octa
  • 150 ml vody

Pampelišková poupata dobře omyjte a vložte do skleniček. Průběžně je prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte. Druhý den svařte ocet s vodou a nalijte na odležená poupata, zavřete a víčko pevně utáhněte. Sterilujte ve vodní lázni. Skleničky ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu. O prospěšnosti pampelišek jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu