Zajímavý dekorační prvek do bytu vás nemusí stát ani korunu. Přitom dokáže nadělat hodně parády

Dům 17. června 2021 | 18:08 — Helena Malá
Vybavit si byt hezkým nábytkem tak, aby vám to nezruinovalo rozpočet, bývá mnohdy těžké. Někdy ale není třeba hned chodit do obchodu či designového studia, ale stačí se porozhlédnout kolem sebe a zapojit trochu svou fantazii. I zdánlivě obyčejným věcem totiž můžete dát nový rozměr.
Dalších 9 fotografií v galerii
Starý žebřík nebo štafle je škoda vyhodit, můžete je proměnit v dekorativní prvek / Pixabay

Věcí, které lze kreativně recyklovat a vdechnout jim nový život, je nespočet. Nápadů na to, jak lze například z PET láhví vyrobit lustr, ze staré pneumatiky taburet či z nepoužívaného struhadla hezkou a praktickou dekoraci, je plný internet. Využít lze prakticky cokoliv. Dokonce i starý žebřík nebo štafle. 

Dřevěný i hliníkový

V bytě uplatníte jak dřevěný žebřík, tak i hliníkový. Záleží na tom, v jakém stylu máte laděný interiér. Dřevěný žebřík se bude skvěle vyjímat v přírodně zařízeném bytě, třeba ve skandinávském stylu, hliníkový zase bude hezky vypadat v minimalistickém a moderně pojatém interiéru.

S barvou nebo bez

Zrovna tak zvažte, jakou povrchovou úpravu pro žebřík zvolíte. Někdy vypadá lépe, pokud jej necháte jen tak, jindy je lepší jej natřít. Opět záleží na zbytku interiéru. V industriálně laděném bytě může dobře vypadat i žebřík špinavý od barev, protože mu to dodá tu správnou patinu, v dětském dívčím pokojíčku zase zabodujete s žebříkem v bílé nebo pastelové barvě.

Někdy jsou lepší šprušle, jindy prkna

Hodně záleží na tom, jak žebřík využijete. Podle toho jej můžete upravit. Pokud si jej umístíte do koupelny a budete jej používat třeba místo věšáku na ručníky, budou se vám hodit šprušle. Jestli ale budete chtít žebřík proměnit v neotřelý policový systém, budete muset z několika prkének vyrobit odkládací plochy, které pak namontujete buď na šprušle nebo místo nich. Nebo můžete obojí nakombinovat, takže někde necháte šprušle, jindy je nahradíte prkny.

Univerzální dekorace

Výhodou žebříku je, že se hodí prakticky do jakékoliv místnosti. Uplatnění najde jak v obýváku, tak kuchyni, koupelně, pracovně, předsíni, ložnici nebo dětském pokoji. A rozhodně nemusí nahradit jen policový systém. Když žebřík obmotáte světelným řetězem, vykouzlíte v bytě příjemnou atmosféru. Nebo můžete žebřík zavěsit na plocho ke stropu a zavěsit do něj třeba osvětlení nebo různé dekorace. O tom, jak vyrobit stylové doplňky nebo dekorace ze staré pneumatiky, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu