Na trampolíně si užijí zábavu děti i dospělí. Při jejím výběru je ale třeba brát zřetel na několik věcí

Ostatní 18. června 2021 | 10:40 — Helena Malá
Pokud jste si mysleli, že trampolína je jen dětská hračka, jste na omylu. Nevydovádí se na ní jen děti, ale i dospělí. Kromě zábavy je navíc poskakování na trampolíně velmi zdravé.
Další 3 fotografie v galerii
Na trampolíně se vyřádí celá rodina / Pixabay

Cvičení na trampolíně je zdraví prospěšné, při skákání dochází k velkému výdeji energie, zvyšuje srdečně cévní činnost, dochází ke spálení více kalorií než například při stejně dlouhém klasickém běhu, navíc bez zbytečné zátěže kloubů.

Opakující se pohyby nahoru a dolů podporují stlačování krevního a lymfatického řečiště a tím napomáhají k odplavování toxinů a odpadních produktů z buněk našeho organismu. Jednoduchým hopsáním na trampolíně tak zlepšujete celkovou imunitu, cirkulaci krevního oběhu a posilujete srdce a plíce. Trampolínu oceníte i pokud se snažíte zhubnout nebo bojovat s celulitidou. Pokud ještě trampolínu nemáte a uvažujete o jejím pořízení, možná se vám budou hodit rady, jak vybrat tu správnou.

Rozměr trampolíny

"Prostor je důležitým ukazatelem pro to, kolik místa můžete věnovat umístění trampolíny a jak velkou trampolínu můžete vybrat. Obecně se z bezpečnostních důvodů doporučuje mít alespoň 1 m volného prostoru po obvodu trampolíny," upozornil specializovaný prodejce bazénové a relaxační techniky, který má v Praze jeden z největších showroomů v Evropě.

Kdo bude skákat

Než se pro nějaký model rozhodnete, dobře zvažte, kdo všechno bude trampolínu využívat. Pokud chcete trampolínu pro batole, stačí malá interiérová trampolína s madlem. Trampolíny pro odrostlejší děti by měly mít v průměru alespoň 3 metry. Jestliže si na trampolíně občas zaskáče i dospělý, doporučují odborníci volit průměr kolem 4 metrů.

Vnitřní, nebo vnější síť

Ochranná síť je na trampolíně velmi důležitým bezpečnostním prvkem. Může se však nacházet mezi skákací plochou a pružinami, nebo až za pružinami. Vnitřní sítě mohou opticky zmenšovat prostor pro skákání, ale zase brání vniknutí nohy mezi pružinami. Vnější sítě skákací prostor naopak opticky zvětšují. A existují i trampolíny s vnější ochrannou sítí, které nemají pružiny, takže nehrozí skřípnutí končetiny.

S pružinami, nebo bez

V nabídce najdete trampolíny s pružinami a také trampolíny s elastickým výpletem. Klasické pružiny by měly být z odolných materiálů a nejlepší je, pokud je kryje bezpečnostní kryt. Elastický výplet namísto pružin zvyšuje flexibilitu odrazové plochy a způsobuje měkčí dopad. O tom, jak dětem na zahradě postavit pískoviště, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu