I na suché a rozpálené zahradě se může dařit květinám. Stačí vědět, po jakých druzích sáhnout

Zahrada 20. června 2021 | 06:29 — Helena Malá
Pokud máte zahrádku třeba na chalupě, kam jezdíte jednou za týden, měli byste si pořídit horkomilné rostliny, kterým sucho a vedro nevadí. Také na balkon, na který přes léto doslova pere slunce, je lepší vybírat z rostlin, kterým úmorné horko nevadí.
Dalších 6 fotografií v galerii
I suché a vyprahlé zahrady mohou být plné květů / Pixabay

Často stačí doslova pár dnů a slunce může vaši zahradu proměnit ve vyprahlou poušť. Jenže takové podmínky mnoha květinám vadí a začnou chřadnout. Ale nebojte, existují horkomilné rostliny, které horko a sucho zvádnou levou zadní.

Netřesk

Sucho a horko velmi dobře snášejí třeba netřesky. Existuje jich obrovské množství a jsou velmi nenáročné na pěstování. Milují spíše chudší půdu. Dejte si pozor jen na to, že netřesky nemají rády konkurenci jiných druhů rostlin.

Máčka plocholistá

Tato kompaktní trvalka okrasného bodláku dorůstá do výšky okolo 30 až 40 cm. Vytváří růžici lístků, ze kterých vyrůstají květy v podobě modrého bodláku. Kvete v období prázdnin. Vyjímat se bude na okraji záhonu nebo skalky. Je mrazuvzdorná a odolá i teplotám minus 34 °C. V létě ji však nezaskočí ani ta nejúmornější vedra. Zasadit ji můžete také do kamenitých záhonů. Její květy lákají motýly i včely. Je vhodná k řezu do vázy i do sušených vazeb.

Rozchodník nachový

Rozchodník nachový je nenáročná okrasná trvalka vhodná na velmi suchá místa. Stejně jako jiné druhy rozchodníků totiž dokáže ve svých dužnatých listech zadržovat vodu. Koncem léta vytváří plochá hustá květenství drobných růžových či purpurově červených květů. Hodně zajímavý je také kultivar Xenox Rainbow, který během kvetení mění postupně barvu květů od žluté po růžovou. Dobře působí ve smíšených trvalkových záhonech, vykvétá právě tehdy, když ostatní trvalky odkvetou.

Třapatka srstnatá

Třapatka srstnatá je další kráskou, která nevyžaduje každodenní péči. Její květy jsou žluté či oranžové. Je vhodná do skupinových výsadeb a také k řezu pro pozdější léto. Ve váze vydrží i 10 dní. Rostlina dosahuje výšky kolem 70 cm. Kromě slunného stanoviště vyžaduje i dobře propustný substrát. Jde o další z rostlin, která ve velkém láká motýly.

Šalvěj hajní

Velmi oblíbená a široce rozšířená trvalka, která je vhodná do skupinových výsadeb. Šalvěj hajní kvete krásným modrým květem po celé léto. Celková výška rostliny je 25 až 40 cm. Pokud rostlinu po odkvětu seříznete, na podzim znovu vykvete. A pokud máte na zahradě růže, zasaďte šalvěj hajní vedle nich, má totiž pozitivní vliv na jejich zdravotní stav. Co se týče podmínek, rostlinám vyhovuje plné slunce a dobře propustný sušší substrát bohatý na živiny. Vhodné je vylehčit zeminu perlitem či pískem.

Pryšec třezalkovitý

Pryšec třezalkovitý můžete znát pod názvem diamantový závoj. Výborně snáší slunce a teplo. Drobné bílé kvítky na pozadí větších svěže zelených listů jsou ideální pro sesazované kompozice například s petúniemi, lobelkami nebo s milion bells. Pozor si musejí dávat alergické osoby. Jelikož se jedná o pryšec, roní při poranění mléko, které může způsobit podráždění pokožky. Protože se rychle a ochotně rozvětvuje, vypadá nádherně v závěsných nádobách. V našich podmínkách se pěstuje jako letnička. Netrpí na choroby a bohatě kvete až do prvních mrazíků. Čtěte také: Pokud vás už nudí běžně pěstovaná zelenina, zasaďte si méně obvyklou. Třeba kačumu, čistec nebo vignu

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu