Plovací vesta pro psy není žádný módní výstřelek. Zajistí vašemu psovi pocit bezpečí

Mazlíčci 11. července 2021 | 15:45 — Helena Malá
Plovací vesty se nevyrábějí jen pro lidi, ale také pro pejsky. Pokud se svým čtyřnohým parťákem hodláte trávit léto u vody, vyplatí se vám ji pořídit. A vůbec nejde o to, jak dobrým plavcem váš chlupáč je.
Další 4 fotografie v galerii
Plovací vesta psům zajistí větší bezpečí / Pixabay

Pokud váš pejsek miluje vodu a vleze do každého rybníku či přehrady, měl by mít plovací vestu. Některé vody totiž bývají zrádné a v krajním případě se může váš psí kamarád i utopit. Pořízení plovací vesty vám přitom nijak zásadně rodinný rozpočet nezruinuje, levnější modely pořídíte už do pětistovky.

Říká se, že voda je dobrý sluha, ale špatný pán. V každém případě se nevyplatí její moc podceňovat. Nikdy nevíte, co se může zvrtnout a v kritické situaci pak oceníte, že váš mazlíček vestu má a zná ji. A vůbec nezáleží na tom, jak moc dobře váš pes umí plavat.

Neplavcům dodá odvahu

Pokud váš pejsek má z vody respekt a jakmile cítí, že ztrácí pevnou půdu pod nohama, začne couvat, zkuste mu dát plovací vestu. Dodá mu pocit jistoty a stability a umožní mu naučit se od začátku správný plavecký styl. Pro takové psy je vhodná vesta delší, dostatečně nadnášející i zadní část těla.

I když se pes neplavec vodě vyhýbá, někdy se může stát, že se jí nevyhne. Stačí jeden neuvážený skok nebo pád do bazénu. Naučit psa plavat se tak rozhodně vyplatí.

Méně zdatným vypiluje vesta styl

Další skupinou jsou pejsci, kteří sice ve vodě plavou, ale rozhodně nemají extra vypilovaný styl. Obvykle drží hlavu zuby nehty nad hladinou a zadek mají u dna. I jim vesta výrazně pomůže, protože podporuje správný plavecký styl, při kterém pes splývá celým tělem vodorovně u hladiny, posouvá se vpřed pravidelným pohybem všech čtyř končetin pod tělem a pomáhá si kormidlovat ocasem.

Nejčastějším problémem bývá, že se psi neumějí položit vodorovně na hladinu, některým to dokonce komplikuje i stavba těla. Protože jim celá zadní část těla padá dolů, při plavání pak cákají předníma nohama více nad hladinou než pod ní. S vestou budu krásně splývat a půjde jim to jako po másle.

Zdatní plavci získají bezpečnostní pojistku

Plovací vestu se hodí pořídit i pejskům, které považujete za skutečně zdatné plavce, se kterými se nebojíte ani sjíždět řeku, vyrazit na paddleboard nebo k moři. Pro takové chlupáče je vesta jakýmsi doplňkem pro jistotu. Ve vodě se snadno stane, že pes neodhadne míru únavy a jednoduše mu začnou docházet síly. Může také dostat křeč a například zpětné proudy či větší vlnka v moři mohou udělat i z pár metrů ke břehu vyčerpávající plavecký maraton. Pokud víte, že budete pejska častěji zvedat do lodi, vyplatí se pořídit mu vestu s vhodně umístěným madlem, které vám práci značně usnadní. Navíc ve vestě zvládne pes uplavat delší vzdálenost, takže mu v podstatě vylepšíte kondici. Jak psa uchránit před přehřátím jsme psali zde.

Zdroj info: www.akc.org, www.outwardhound.com, www.petcoach.co, www.eshop.mushgo.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...