Jak správně sklízet rybíz, aby dlouho vydržel a přitom jste neponičili keř

Zahrada 22. července 2021 | 09:48 — Anna Novotná
Je čas rybízu. Víte však, jak tyto oblíbené kyselé bobulky sklízet, aby vám vydržely co nejdéle a přitom jste neponičili keř?
Další 3 fotografie v galerii
Rybíz je doslova zásobárnou vitaminů a minerálních látek / Pixabay

Červený, bílý nebo černý. Rybízové keře a stromky mají na českých zahrádkách své stálé místo. Nevyžadují žádné speciální zacházení, dobře vypadají a při správné péči plodí velké množství chutného ovoce plného vitaminu C, které můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů. Keře rybízu navíc vydrží i více než deset let. Ale jenom v případě, že jim poskytnete pravidelný řez, a také správnou sklizeň, která aktuálně vrcholí.

Poklad v bobulkách

Rybíz je doslova poklad. Obsahuje totiž spoustu vitaminu C i minerálních látek. Dokonce v 16. století černý rybíz byl lékem proti angíně a nachlazení. Kromě toho je zdrojem karotenu, který se v organismu mění na vitamin A, což pozitivně přispívá k ochraně sliznic v lidském těle. Toto drobné ovoce díky obsahu vápníku, železa, draslíku, manganu a rutinu posiluje také srdce, svaly a nervy. Rybíz byste měli konzumovat i v případě, že vás trápí problémy s vypadáváním vlasů, poškozenými nehty, či aknózní pletí. Samozřejmě, že nejvíce prospěšných látek získáte, pokud budete rybíz konzumovat syrový.

Jde to i bez pektinu

Věděli jste, že rybízový džem můžete zavařit i bez želírovacího přípravku? Stačí si vystihnout ideální dobu pro jeho sběr. Pokud jej otrháte těsně před plnou zralostí, bude obsahovat nejvíce pektinu. Naopak pokud si jej budete trhat jen tak na chuť, nechejte jej plně dozrát. Pozor si však dejte u černého rybízu, který má tendenci začít zahnívat. 

Sklizeň rybízu

Aby vám rybíz dlouho vydržel, je potřeba dodržet pravidla sklizně. Rybíz je totiž nutné sklidit v celých střapcích. Stopku uchopte mezi prsty co nejblíže k větvičce a rychlým tahem ji oddělte od keře. Pomoci si můžete i nůžkami.

V lednici i dva týdny

Úrodu je potom potřeba dát do lednice, kde vám vydrží i dva týdny. Pokud se rozhodnete bobulky otrhat (nejlépe vám to půjde pomocí vidličky), pak je co nejrychleji zpracujte. Můžete je dát i do mrazáku, kde budou i po deseti měsících vypadat stále jako čerstvě utržené. 

Následná péče

Aby vás rybíz i příští rok odměnil bohatou úrodou, je potřeba mu po sklizni věnovat další péči. Jakmile sklidíte ovoce, odstraňte staré a slabé větve. Pamatujte si, že jeden keř by neměl mít více než osm až dvanáct větví. Půdu kolem keře lehce zkypřete a zbavte plevele. Nezapomeňte rostlinu pohnojit. Dokonale vám k tomu postačí obyčejný kuchyňský škrob, který je velmi bohatým zdrojem draslíku. Začátkem jara jednoduše přisypete dvě lžíce pod každý rybízový keřík, můžete se těšit na dobré výsledky.

Zdroj: harvesttotable.comgardenersworld.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu