Přemnožení slimáci útočí na letošní úrodu. Bojujte s nimi podle vyzkoušených postupů

Zahrada 05. srpna 2021 | 13:54 — Anna Novotná
Letošní letní počasí vyloženě přeje slimákům. Zahrádkáři z toho samozřejmě nejsou nadšení, protože před nimi musí chránit svoji úrodu. Boj s nimi není vůbec jednoduchý, už jen proto, že vylézají za potravou, až když se setmí. Zkušenosti majitelů zahrad jsou různé, proto přinášíme několik rad, ze kterých si můžete vybrat nebo je zkombinovat.
Další 3 fotografie v galerii
Slimáci dokáží zlikvidovat celou úrodu / Depositphotos

Mírná zima, teplé a zároveň vlhké počasí je to, co mají plži rádi. Proto jsou letos přemnožení a pustili se do salátů a další zeleniny. Platí na ně nejen chemické zbraně, ale i babské rady.

Posbírejte slimáky

Jedním z nejlepších způsobů, jak se slimáků zbavit, je posbírat je ručně. Je to časově náročná metoda, která má ještě jedno úskalí. Je nutné slimáky sbírat každý den, respektive večer, protože se před slunečními paprsky ukrývají na tmavých vlhkých místech. Najít je můžete ve vysoké trávě, na kompostu, pod cihlami, prkny nebo složeným dřevem. Druhou možností je vyrazit po setmění s baterkou do záhonů. Posbírané slimáky nevypouštějte mimo svou zahradu, protože by se mohli vrátit. Ač se to nezdá, tento tvor je schopen za den urazit až padesát metrů. Vhodná je likvidace vařící vodou, sodovkou nebo vodou s octem, jarem či mýdlem.

Nepřátelská armáda

Proti mnoha škůdcům lze bojovat pomocí jejich přirozených nepřátel. Na slimáky platí například kosi, sýkorky, drozdi a další ptáci. Do zahrady je můžete přilákat zřízením vodních pítek či bazénků. Pomůžou také místa k zahnízdění. Slimáčí vajíčka jsou zase pochoutkou pro střevlíky, pavouky, škvory nebo svižníky. Pro tyto nepřátele slimáků je vhodné připravit speciální úkryty. Jak vyrobit takzvaný hmyzí hotel si můžete přečíst zde.

Rady našich babiček

Slimáci jsou mlsní a nepohrdnou i jinou stravou než rostlinnou. Pokud například do záhonů nasypete ovesné vločky, slimáci je sní dříve, než se dostanou k rostlině. V těle jim nabobtnají a slimáci puknou. Přilákat je můžete také na pivo. Stačí tento mok naředit a nalít například do zavařovacích sklenic, které zapustíte do země. Slimáky vůně piva přiláká a spadnou do sklenice, kde se utopí. Místo piva můžete použít psí nebo kočičí granule. V tomto případě však budete muset slimáky vysbírat a sami zlikvidovat.

Přirozené překážky

Existuje několik povrchů, po kterých se slimáci velmi špatně pohybují, a proto se jim vyhýbají. Kolem záhonů jim takto můžete udělat cestičky z písku, štěrku, drcené kůry nebo štěpky. Podobně zaberou i popel, jehličí, rozdrcené skořápky nebo piliny. Ty navíc můžete zalít kávou, která díky obsahu kofeinu představuje pro slimáky smrtelné nebezpečí.

Obežeňte záhony

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se slimáků zbavit, je postavení ochranných zábran okolo záhonů. Ty by mohly být z plechu vysokého asi čtyřicet centimetrů, který zapustíte do země do hloubky přibližně dvaceti centimetrů. Horní okraj plechu by měl být zahnutý směrem od záhonu. Takto upravené plůtky slimáci nemají šanci přelézt a vaše úroda před nimi zůstane v bezpečí.

Zdroj: The English Garden.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu