Domácí zázrak v kelímku. Vyrobte si léčivou heřmánkovou mast, kterou ocení celá rodina

Ostatní 19. srpna 2021 | 12:30 — Anna Novotná
Heřmánek je všelék. Zkuste jeho sílu využít i vy a vyrobte si z heřmánkových květů léčivou mast, kterou využije celá rodina.
Další 4 fotografie v galerii
Heřmánek má protizánětlivé a hojivé účinky / Pixabay

Příznivé účinky heřmánku pravého jsou známy již od starověku. Ve Skandinávii byl heřmánek považován dokonce za posvátnou rostlinu a uctíván jako symbol Slunce. Účinnými látkami obsaženými v heřmánku jsou silice, bisabol, farnesen, matricin a polyacetylenové sloučeniny. Tyto látky působí naše tělo protizánětlivě. Nejlepší způsob, jak je využít, je v podobě masti. Snadno si ji vyrobíte doma.

Je čas heřmánku 

Heřmánek kvete v období od května do října. Pokud si tedy chcete vyrobit domácí mast z heřmánku, máte nejvyšší čas na něj vyrazit. Pro sběr si vybírejte taková místa, která jsou dál od měst a parků, kde by byly plné nečistot.

Pozor na záměnu se rmenem

Při sběru si dejte pozor, abyste si heřmánek nespletli se rmenem sličným, který je na první pohled skoro k nerozeznání od heřmánku. Heřmánek od něj poznáte tak, že rozpůlíte květní lůžko. Heřmánek ho má duté a rmen plné. Heřmánek navíc silně voní. 

Výroba masti

Na výrobu domácí masti vám postačí dvě hrsti čerstvých heřmánkových květů. Ty po přinesení domů vysypejte na tácek nebo pekáč a případně očistěte od zbytků listů či jiných trav.

Dále potřebujete

  • 150 g kokosového oleje
  • 50 g bambuckého másla (nebo kvalitního sádla)

Postup

Ve vodní lázni rozehřejte kokosový olej a bambucké máslo nebo sádlo. To je v péči o pokožku doslova zázrakem. O tom, co vše umí, jsme psali zde. Mezitím si heřmánkové květy nasekejte na jemnější kousky a ty vložte do olejového základu. Nechejte vše mírně probublat a odstavte z plotny. Vše nechejte louhovat do druhého dne. Poté směs opět zahřejte do doby, než se roztopí, a pak sceďte přes jemné plátýnko do čisté krabičky (dají se koupit za pár korun v lékárnách). Mastičku uchovávejte v chladu a temnu. 

K regeneraci i na popáleniny

Heřmánková mast se nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky, např. po nadměrném slunění. Představuje výborný přípravek i k péči o drobné spáleniny a různé malé ranky. Mast lze použít také k péči o dětskou pokožku.

Zdroj: measuringflower.com, momprepares.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu