Zajistěte si bohatou úrodu malin a rybízu napřesrok. Tyto kroky rozhodně nezanedbejte

Zahrada 21. srpna 2021 | 12:13 — Zuzana Procházková
Je mylné se domnívat, že jakmile sklidíte poslední úrodu malin a rybízu, není potřeba se o tyto rostliny starat až do jara. Po jejich odplození totiž nastává kritický moment, kdy je potřeba jim poskytnout specifickou péči, aby napřesrok plodily jako šílené.
Další 3 fotografie v galerii
Po sklizni je potřeba se o rybíz a maliny náležitě postarat / Depositphotos

Ať už máte na zahradě keře nebo stromy, vždy je potřeba se jim po sklizni náležitě věnovat. Sběrem poslední maliny nebo rybízu to rozhodně nekončí. Pokud se malinám a rybízu nedostane před zimou dostatečné péče, příští rok se neodmění vysokou úrodou.

Velkou výhodou je to, že péče o maliník a rybíz je v mnoha věcech stejná. Vše se odvíjí od správného řezu, odplevelení, přihnojení zejména uleželým kompostem, zkypření půdy, dostatečné závlahy a ochrany mulčovací kůrou před mrazem.

Rybíz zastřihávejte podle tvaru

U rybízu velmi záleží na tom, jaký je jeho tvar. Od toho se pak také odvíjí následná péče a zastřihávání, které je třeba stihnout před zimou. Pokud máte na zahradě keřový rybíz, tak jeho výhodou je vyšší odolnost vůči větru a také delší životnost. Problémem však bývá to, že je náročný na prostor, neboť se může hodně rozrůst. Co se týká jeho zastřihávání, na jednom keři by mělo zůstat zhruba deset větví. Jelikož keřový rybíz plodí nejvíce na dvouletých a tříletých větvích, tak starší odstřihněte, a to úplně i země. Jednoleté výhony nijak nezkracujte.

Jestliže máte na zahradě rybíz stromkový, tak zde je značnou výhodou jeho nenáročnost na prostor. Hodí se proto do menších zahrad. Pokud však korunu nebudete zastřihávat a rozroste se, tak bude mít rybíz ve větru problém a může se polámat. Stejně tak životnost je nižší než u keřovitého rybízu. Při zastřihávání stromkového rybízu zkraťte všechny větve zhruba o třetinu. Dále větve, které jsou suché, odstraňte zcela. V koruně by mělo být ve výsledku osm až 10 větví. Nakonec po sklizni důkladně zkontrolujte, zda opora stromu pevně drží.

Maliník barvou napoví, co odstřihnout

Tak jako o rybíz je potřeba se postarat i o maliníky. Spolehlivou nápovědou k tomu, co máte odstřihnout, je barva výhonků. Po tom, co sklidíte poslední maliny, odstřihněte všechny výhony, které mají tmavší barvu. Stejně tak odstraňte všechny uschlé, napadené nebo slabé výhony. Ty by totiž maliník zbytečně vysilovaly. Ve výsledku byste měli na maliníku před zimou ponechat pouze ty nejsilnější výhony, přičemž by hustota větví neměla přesáhnout zhruba dvacet výhonů na metr čtvereční.

Přihnojit před zimou a ochránit před mrazem

K rybízu i maliníku nezapomeňte během pozdního léta a podzimu pravidelně přidávat hnojivo s obsahem draslíku a fosforu. Alternativou může být také dřevěné uhlí, to je skvělým výživným hnojivem. Stejně tak je potřeba během tohoto období keře pravidelně zalévat, a to až do zimy. Nakonec, před začátkem zimy, rostliny zalijte a kořeny dostatečně přikryjte mulčovací kůrou nebo slámou. Tak je ochráníte před mrazy. Dále čtěte: Zbavte se plevele nejen v trávníku jednou provždy. Tyto domácí prostředky fungují stoprocentně.

Zdroj: izahradkar.cz, ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu