Zapomeňte na náročné hrabání na zahradě. Naložte s ním letos jinak

Zahrada 06. září 2021 | 09:57 — Anna Novotná
Stromy poskytují v létě příjemný stín, jakmile ale začne padat listí, nastane pro většinu majitelů zahrad dlouhé období práce s jeho hrabáním. Nemusí to být dřina, pokud zvolíte správného pomocníka.
Další 4 fotografie v galerii
Letos hrabat nemusíte, zbavit se listí ze zahrady lze i jinak / Depositphotos

Hrábě nejsou z nejoblíbenějších nástrojů, práce s nimi je zdlouhavá, fyzicky náročná, mnohdy končící mozoly a bolestí zad. Pokud si toto vše chcete letos odpustit, můžete si pořídit vysavač listí nebo fukar. Často přístroje nabízejí obě funkce současně a ještě něco navíc.

Tři v jednom

Jednodušší modely stojí pár set korun, dražší multifunkční kolem dvou tisíc korun. Samozřejmě existují i dražší modely, které jsou určené pro profesionální dlouhodobé používání nebo obrovské plochy. Vám bude jistě stačit některý ze základních modelů. Doporučujeme vybrat si multifunkční model, který zvládne kromě vysávání také foukání a mulčování.

Jestliže model nabízí všechny tři funkce, bude sběr listí a drobnějších větviček opravdovou hračkou. Přístroj totiž listí a větvičky nasaje, rozdrtí je a nažene do sběrného koše. Ten už pak jednoduše vysypete do kompostu nebo kontejneru na biologický odpad. I kdybyste si pořídili jen obyčejný fukar, ušetříte si spoustu práce. Ten listí nahromadí na jedno místo, ze kterého jej stačí přemístit, kam potřebujete.

Jaký typ vybrat

Podobně jako u jiných zahradních přístrojů i zde bude potřeba si rozmyslet několik věcí předem. Například to, zda si pořídíte fukar, nebo vysavač elektrický nebo benzinový. Ty jsou obvykle efektivnější díky své vyšší výkonnosti. Hodí se spíše do větších zahrad. Počítat také musíte s doplňováním paliva a výfukovými plyny při práci. Čtěte také: Vesmírný Internet Starlink Elona Muska bude již brzy v Česku. Provoz zahájí už v září.

Elektrické vysavače jsou buď akumulátorové nebo s přívodní šňůrou. Na rozdíl od benzinových mají většinou nižší výkon, ale na menší až střední zahrady jistě dostačující. Jsou také méně hlučné a lehčí, což ocení i ženy zahradnice. Pozornost při výběru musíte věnovat i technickým parametrům.

Výkon fukaru či vysavače

Výkon přístroje volte podle velikosti zahrady a pozemku, odkud budete listí odstraňovat. Rychlost proudění by měla přesahovat 200 km/h (55,5 m/s), výkonné stroje zvládnou i dvojnásobek. Parametr, který více vypovídá o výkonu, je průtokový objem vzduchu udávaný v m3/hod. Kvalitní stroj nabídne minimálně 400 m3/h. Pokud máte i okrasné záhony, oceníte regulaci výkonu. Menší síla foukání zabrání poškození rostlin.

Sací trubice a ergonomie

Slabší stroje mívají nižší průměr trubic, což často vede k jejich ucpávání. Průměr sací trubice by měl být alespoň 15 centimetrů. Před koupí si zvolený stroj potěžkejte a vyzkoušejte, jak se s ním bude pracovat. Zajímejte se i o ramenní popruh, který výrazně usnadňuje práci. Buď bude součástí doplňkové výbavy, nebo se může dát dokoupit. Vysavače často disponují i kolečky, které také ulehčují manipulaci.

Materiál ventilátoru

V neposlední řadě se zajímejte o materiál, ze kterého jsou vyrobené lopatky ventilátoru. Pro foukání to není tak zásadní jako pro vysávání. Levné stroje mohou mít ventilátor z nedostatečně pevného plastu, který nemusí vydržet narážení kamínků, které s listím vysajete. Ventilátory ve střední třídě mívají lopatky z tvrzeného plastu. Některé mohou být dokonce opatřeny kovovými břity, které nadrtí listy a větvičky mnohem jemněji. Nádoba na odpad se proto nezaplní tak rychle a zmenší se frekvence vysypávání.

Zdroj: Garden Lines.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu