Nastala doba řízkování hortenzií. Jak postupovat, aby ihned zakořenily

Zahrada 30. srpna 2021 | 08:33 — Zuzana Procházková
Hortenzie patří k těm nejoblíbenějším květinám na zahradě. Jejich pořizovací cena v zahradnictví nepatří k nejlevnějším. Zkuste to proto letos jinak a namnožte si je jednoduše sami. Srpen je navíc ideální doba k řízkování hortenzií. Poradíme vám, jak na to, aby se ihned uchytily.
Další 3 fotografie v galerii
Pro úspěšné namnožení hortenzií je nutné vybrat správný řízek / Depositphotos

Konec léta je ideálním obdobím k namnožení hortenzií způsobem zvaným řízkování. Není na tom nic složitého, navíc si jich můžete namnožit kolik chcete, a podělit se tak se svými blízkými. Další výhodou je to, že lze díky řízkování měnit také barva hortenzií. Co takto blankytně modrá? Láká vás?

Hortenzie skýtá přes 70 druhů

Tato nádherná květina spadá pod rod rostlin, jež patří do čeledi hortenziovitých. Ta zahrnuje přes 70 druhů a je hojně rozšířena v Asii nebo také v Americe. Hortenzie se pěstují jako keře, stromy nebo dokonce i liány. V České republice jsou některé vybrané druhy pěstovány jako okrasné dřeviny.

Barvu hortenzie ovlivňuje pH půdy

Velkou zajímavostí je fakt, že ony úchvatné a pestré barvy hortenzie jsou dány kyselostí půdy, ve které je pěstována. Jestliže budeme hortenzii pěstovat v kyselé půdě s pH 5,5 nebo nižší, tak jejich barva bude nejčastěji modrá. Pokud je hortenzie zasazená v půdách s vyšším pH, je zbarvená do růžova. Výjimkou jsou však hortenzie, které kvetou bíle, neboť jejich barva není většinou pH půdy nijak ovlivňována.

Jak poznat správný řízek k namnožení hortenzií?

Obecně je nejvhodnější čas pro řízkování hortenzií jaro nebo poté červenec a srpen. Pokud jste si tedy chtěli namnožit hortenzie, je nyní nejvyšší čas. Pro zapuštění kořenů jsou nejvhodnější ty kousky, jež nejsou ještě dřevnaté. Proto vybírejte mladé a čerstvé stonky, který odřízněte a nechte na něm alespoň 2 až 3 páry lístků. Řez by měl být šikmý. Jestliže na řízku naleznete poupata, tak je potřeba je také odstranit. Jinak by se stonek nesoustředil na tvorbu kořenů, ale vydával by energii do kvetení poupat.

A nyní k postupu řízkování

Jakmile máte odřezané řízky, připravte si obyčejný písek a dostatečně velkou plastovou láhev. Nyní z láhve odstraňte její vrchní část a naplňte ji pískem. Do něj zapíchněte řízek hortenzie a bohatě zalijte vodou. Tímto způsobem máte vytvořenou vlastní množírnu hortenzií. Následně jen přiklopte láhev odřízlým vrškem a postavte ji někam do tepla a na světlo. Vyhněte se však přímému ostrému slunci. Zhruba po měsíci by měla hortenzie zakořenit a vy ji můžete bez obav přesadit na záhon. Dále čtěte: Nedozrávají vám rajčata? Urychlete nyní jejich zrání a zajistěte sladkou chuť i s minimem slunce.

Zdroj: gardenerspath.com, hyanniscountrygarden.com, apieceofrainbow.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu