Jak postupovat, když se připálí žehlička nebo máte po žehlení zašpiněné prádlo

Ostatní 04. září 2021 | 17:02 — Veronika Prášilová
Pro někoho je žehlení zábava, pro jiného nutné zlo. V obou případech je však lepší, když máte čistou žehličku. Pokud je na žehlicí ploše jakákoliv špína, může vám to přinejmenším zkazit náladu. V horším případě si zničíte třeba oblíbený kus oblečení. Přitom čištění žehlicí plochy a odvápnění je otázkou chvilky a zvládnete to s prostředky, které máte běžně doma.
Další 3 fotografie v galerii
Občas je nutné provést čištění nebo odvápnění / Pixabay

I když se snažíte, časem se na žehlicí ploše objeví různé skvrny, které mohou být od připáleného prachu, od samotného žehlení nebo kvůli působení vodního kamene.

Když se látka připálí

Většina novějších žehliček disponuje nepřilnavým povrchem, což však stoprocentně nezaručí, že se nemohou připálit. Na vině bývá chybně zvolená vysoká teplota žehlení nebo jen chvilka nepozornosti. Často se přichytí i kousek potisku. Pokud k tomu dojde, ihned žehličku vypněte a chvíli počkejte, až zchládne na přijatelnou teplotu. Rozhodně nepokračujte v žehlení, protože byste mohli nenávratně zničit další žehlené oblečení.

Pro čištění žehlicí plochy nikdy nepoužívejte agresivní čisticí prostředky. Vyvarujte se i abrazivních čističů obsahujících pevné částice, které by mohly žehličku poškrábat. Jednou z možností je použít k čištění průmyslové prostředky v podobě čisticích tyčinek na žehlicí plochy, speciálních krémů nebo sprejů. Do akce však můžete povolat i osvědčené domácí bojovníky.

Domácí pomocníci s čištěním

Obyčejná zubní pasta vám může pomoci odstranit z žehlicí plochy menší připáleniny. Na čistý hadřík naneste trochu pasty a krouživými pohyby na studené žehličce připáleniny odstraňte. Poté opláchněte vodou, vytřete do sucha a můžete se směle znovu pustit do žehlení. Podobně můžete vyzkoušet ocet, kterým opět napustíte hadřík. Rozdíl oproti pastě je v tom, že tentokrát byste měli čistit horkou žehlicí plochu, nebo, abyste se nespálili, hadřík rovnou vyžehlete.

Rozpuštění vodního kamene

U napařovacích žehliček je také občas nutné řešit potíže s vodním kamenem. Ten může jednak bránit průchodu páry přes napařovací otvory, ale také může docházet k jeho uvolňování při žehlení. Výsledkem pak často bývá ušpiněné prádlo. Moderní žehličky bývají vybaveny různými odvápňovacími systémy, které odstraňují případné usazeniny a vodní kámen. Pokud tuto funkci vaše žehlička nemá, využijte opět ocet. Smíchejte ho ve stejném poměru s vodou a nalijte do žehličky. Nechejte pár minut na prázdno napařovat a totéž pak udělejte s čistou vodou.

Čištění napařovacích otvorů

Jestliže zůstanou zanesené napařovací otvory, zkuste je vyčistit vatovými tyčinkami namočenými do octa. Rozhodně nepoužívejte ostré předměty, které by mohly žehličku poškodit. Další možností je odmočení, kdy žehličku položíte do vhodné nádoby, například lavoru a pomalu do ní nalijete tolik octa, aby byla ponořená jen žehlicí plocha. Ocet nechejte působit alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc. Poté plochu opatrně opláchněte a osušte. Čtěte také: Unikátní studie ukázala, jak se koronavirus šíří v těle. Průnik do mozku způsobil smrt.

Prevence je základ

Nejlepším způsobem, jak udržet vaši žehličku v kondici, je prevence. Proto například po každém žehlení vylévejte vodu z nádržky. Doporučuje se používat místo kohoutkové destilovanou vodu, která je zbavená nečistot a minerálů. Žehlete vždy na doporučenou teplotu daného druhu tkaniny. Proto nikdy nežehlete zároveň různé druhy tkanin. Po žehlení a vychladnutí uložte žehličku postavenou ve vertikální poloze.

Zdroj: handy.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu