Ježek je na zahradě velmi užitečný. Důvod, proč ho přilákat na zahradu je jasný. Do jara vám vyžere všechny slimáky

Zahrada 09. října 2021 | 09:17 — Kateřina Kofroňová
Ježek patří mezi jedny z nejvíce užitečných tvorů, jejichž počet ovšem každým rokem klesá. Aby tomu tak nebylo, můžete se do záchrany ježků zapojit i vy a přichystat jim u sebe na zahradě úkryt, který nemohou odmítnout. Odmění se vám za to královsky.
Další 4 fotografie v galerii
Ježek je na zahradě velmi vítaným hostem / Pixabay

Na našem území žijí dva zástupci tohoto prospěšného hmyzožravce. Ježek východní a ježek západní. Liší se především v počtu bodlin a jejich uspořádání, ovšem jejich pozitivní dopad na naše zahrady je stejný.

Zimu však bohužel přežije sotva polovina ježků, kteří hledají své úkryty. Vinu na tom máme možná i my, jelikož své zahrady natolik opečováváme, že v nich ježci nenajdou bezpečné místo pro přezimování. Příliš nízce střižený trávník, shrabané listí, neodstatek keřů a různých zákoutí způsobí, že ježek nemá kde přezimovat a umírá. Když jej ale přilákáte na zahradu a postavíte mu bezpečný úkryt, rád se k vám nastěhuje.

Proč ubytovat ježka na zahradě

Ježek je velmi vítaným obyvatelem našich zahrad. Jakožto hmyzožravec, který denně spořádá až 120 g potravy, zbaví vaši zahradu nechtěných slimáků, housenek, myší a dalších příživníků na vaší úrodě. Veškerou práci, která se vám zdá úmorná a nekonečná, může udělat ježek za vás. Když mu ovšem dáte šanci a poskytnete mu zimní útočiště.

Když ho objevíte

Ježek je noční živočich, který by přes den neměl být lidským okem vůbec spatřen. Pokud ho však najdete na zahradě jen tak se potulovat, je téměř jasné, že potřebuje vaši pomoc. A stejně tak je jasné, že pokud mu ji nenabídnete, s největší pravděpodobností zimu nepřežije. První, co musíte udělat, je ježka zvážit. Pokud má přežít zimu, musí mít alespoň půl kila. Pokud má váhu nižší, zimu pravěpodobně venku nepřečká. Pokud navíc působí i velmi vyčerpaně a krotce, kontaktujte národní síť záchranných stanic, kde vám poradí, jak se o ježka postarat.

Jak ho přilákat

Pokud je objevení ježka vaším odvěkým snem, můžete podstoupit určité kroky, kterými ježka na svou zahradu přilákáte. Nejprve mu musíte poskytnout možnost se na zahradu dostat. Takže pokud je váš dům obehnán betonovými zdmi kolem dokola, nebude to pro ježka snadné. Ježek se do zahrady dostane nejlépe živým plotem nebo plotem z latěk, případně mu musíte připravit jiný vstupní otvor.

Dále je potřeba přichystat mu odpovídající ubytování. Obvykle ježkům stačí hromada listí či větví v suchém a klidném koutě zahrady. Pokud mu ovšem chcete dopřát a bojíte se, že listí se rozfouká a větve spadnou, můžete ježkovi přichystat speciální domek, přiznačně nazvaný ježkovník. Díky tomuto domku zvyšujete pravděpodobnost, že ježek přezimuje a na jaře vyvede mladé. Nalákat ho můžete ještě například syrovým hovězím masem, vařenou nesolenou rýží, psími granulemi nebo konzervou. Naopak jim nikdy nepředkládejte jídlo jakkoliv kořeněné, zbytky z kuchyně nebo mléko či jogurt. Vždy navíc položte jídlo na mističku, nikoliv na zem.

Kde ho ubytovat

Ježkovník o minimálních rozměrech 30 x 40 cm si můžete buď vyrobit z alespoň 2 centimetry silných prken. Výška domku by neměla být nižší než 30 centimetrů. Návodů, jak vyrobit ten nejlepší ježkovník, je na internetu mnoho. Vždy je však důležité, aby do něj nezatékalo a aby se dal na jaře vyčistit. Vnitřek lze vystlat hoblinami nebo slámou. Domek ukryjte v hromadě listí či větví, abyste zaručili dostatečnou teplotu a domek co nejvíce ukryli. Dále jsme psali: Našli jste na zahradě ježka? Poradíme vám, jak mu pomoci přečkat zimu.

Zdroj: ecotricity.co.uk, sttiggywinkles.org.uk, myslivost.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu