Záchrana usychajícího vřesu. Co udělat, aby začal znovu krásně kvést

Zahrada 24. října 2021 | 19:04 — Zuzana Procházková
Vřes obecný je skutečně vděčnou rostlinou. Nejenže je k dostání v několika překrásných barvách, je také velmi odolný vůči mrazům i sněhu. Pokud však zpozorujete, že začne schnout, je něco špatně. Poradíme vám proto, jak schnoucí vřes zachránit.
Další 3 fotografie v galerii
Při pěstování vřesu je nejdůležitější výběr stanoviště i půdy a správná zálivka / Pixabay

Vřes je velmi oblíbenou rostlinou z toho důvodu, že si zachová krásné plné barvy i přes mrazy a sníh. Jeho sezona začíná v září či říjnu, kdy všechna zahradnictví, květinářství i obchody doslova oplývají všemi možnými druhy vřesů k zakoupení. Vřes je proto hojně využíván ke všem podzimním dekoracím bydlení i zahrady a je jednou z nejoblíbenějších rostlin, která se dává při dušičkách na hroby.

Až 80 centimetrů vysoký v mnoha odstínech

Běžné odrůdy vřesů, které se hodí k pěstování v truhlících a na zahradách, mají běžně okolo 50 cm. Oproti tomu vřes, který roste v divoké přírodě, dosahuje téměř 80 cm. Samotné výhonky vřesu můžou být jak vzpřímené, tak plazivé. Vždy záleží na pěstovaném druhu. Od toho se také odvíjí barva vřesu, která může mít mnoho odstínů. Rozhodně se však nejedná pouze o tóny růžové, zelené a bílé. Vřesy se často pěstují v odstínech šedé, oranžové a žluté. Na co je třeba dát pozor, je jejich obarvování spreji, což se bohužel děje často. Kontrolním místem mohou být mladé výhonky. Pokud rostou v jiné barvě než zbytek rostliny, pak je jasné, že je vřes nastříkaný.

Kyselá půda je naprostým základem

Jestliže jste zpozorovali, že vám začíná vřes usychat a opadávat, pak je nutné ihned zasáhnout. Čím dříve podstoupíte ochranná opatření, tím větší je šance na záchranu vřesu. Nejčastějším problémem usychaní vřesu je špatně zvolený substrát. O vřesu je známo, že mu vyhovuje pouze kyselá půda, která je zároveň propustná a lehká. pH půdy by mělo být pod 5. V opačném případě vám vřes nebude nikdy prosperovat. Řešení se nabízí dvě. Buď si přímo zakoupíte kyselý substrát, nebo si vytvoříte vlastní, a to smícháním rašeliny, písku a klasického zahradnického substrátu. Nezapomeňte na dno nádoby, ve které vřes pěstujete, dát vždy vrstvu drenáže například z kamínků nebo perlitu. Nakonec substrát pokryjte dostatečnou vrstvou borové kůry, jež zabrání proti nechtěnému odpařování vlhkosti.

Vřes potřebuje slunné stanoviště

Aby se vřesu dařilo a nezačal usychat, potřebuje také dostatek slunce a čerstvého vzduchu. Právě z toho důvodu je pro vřes ideálním stanovištěm terasa nebo balkon. Rozhodně však ne například kuchyň nebo obývací pokoj.

Pravidelná a dostatečná zálivka

Vřes nikdy nenechávejte přeschnout. Při pěstování této rostliny je naprosto zásadní, aby byla půda okolo vřesu neustále vlhká. V případě, že byste dokonce zálivku na delší dobu zapomněli, vřes už s největší pravděpodobností neproberete k životu. Pro zalévání volte ideálně dešťovou vodu nebo vodu odstátou. Jestliže žijete v oblasti, kde se vyskytuje velmi tvrdá voda, pak vám vřes moc vděčný nebude, neboť obsah vápníku ve tvrdé vodě vřesu tuze nesvědčí. Nikdy vřes nezalévejte na listy nebo stonky ale do půdy ke kořenům. V opačném případě by mohlo rostlina začít hnít. Dále čtěte: Pozor na nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při podzimní výsadbě stromů a keřů.

Zdroj: gardenia.net, thespruce.com, botanical-online.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu