Dobrá zpráva pro všechny, kteří nesnáší čištění zubů psům

Mazlíčci 04. listopadu 2021 | 10:28 — Kateřina Kofroňová
Každý, kdo má doma psa, kterého krmí granulemi a sem tam mu dá na přilepšenou nějaký ten zbytek od stolu, koláček, sušenku nebo i vylízat talíř, už určitě nejednou od veterináře slyšel doporučení, že by bylo vhodné začít psu čistit zuby. Pokud to neděláte rádi, nebo vám váš pes dal jasně najevo, že tudy cesta nevede, zkuste to jinak. Stravou.
Další 2 fotografie v galerii
Nevhodná strava způsobuje špatný stav chrupu a zápach z tlamy / Shutterstock

Zubní plak a později i zubní kámen vedou nevyhnutelně k zánětu dásní a pozdější parodontóze, která může být pro psa život ohrožujícím stavem, a to i v mladém věku. Zdánlivě neškodný zánět dásní může psu způsobit závažná onemocnění, která mohou končit pro psa katastrofálně.

Špatný stav chrupu může brzy vést i k tomu, že pes o chrup přijde, což mu znemožní přijímat pevnou stravu a pes je pak odkázán na speciální výživový režim. Přitom tomu jde zabránit tím, že chrup psa vezmete do svých rukou. Ne ovšem za pomoci kartáčku na zuby, ale stravou, kterou si oblíbilo už tolik pejskařů. Seznamte se s barfem.

Co je BARF

Bones And Raw Food, tedy v překladu kosti a syrová strava nebo také Biologically Appropriate Raw Food, což v překladu znamená biologicky vhodná syrová strava. Jedná se o vyváženou kombinaci stravy, která je pro psa přirozená. Úplně vyřadíte z jídelníčku vašeho psa granule, komerčně prodávané pamlsky, ale i zbytky od vašeho stolu. Naopak sem patří vše, co by žrala šelma v přírodě. To znamená nejen svalovinu, ale i kosti, vnitřnosti, šlachy, kůži, ovoce nebo zeleninu. Není přitom potřeba maso jakkoliv krájet nebo mlít, jelikož právě okusování a žvýkání větších kusů má čisticí funkci chrupu vašeho psa. Vše navíc musí být syrové! Nikdy nekrmte psa vařenými kostmi.

Proč se o psí chrup starat

Jestliže jste u svého veterináře slyšeli větu: "měli byste svému psu začít čistit zuby", jistě vás napadlo, že v přírodě si psi přece také zuby nečistí, tak proč byste tak měli činit. Jenže už jste se možná nezamysleli nad tím, že v přírodě pes nežere granule, psí sušenky a pochoutky od lidí, které často obsahují i cukr, který vy si ze zubů vyčistíte, ale pes nikoliv. Na vás pak je mu pomoci, aby o svůj chrup nepřišel.

Přirozená péče o chrup

Pomocí výživové metody BARF docílíte, že váš pes bude mít bílé zuby bez plaku a zubního kamene i ve vyšším věku, jelikož bude přijímat jen přirozenou stravu, která neobsahuje nic, co by chrupu vašeho psa uškodilo. Trháním a žvýkáním syrového masa a žvýkáním kostí se zuby přirozeně zbavují plaku, který se nebude mít šanci usazovat, nevznikne zubní kámen a žádné s tím sdružené zdravotní komplikace.

Další benefity

Jedná se o nejjednodušší způsob, který nejen čistí zuby vašeho psa za vás, ale je pro vás snadný na přípravu, pro psa velmi chutný a má spoustu dalších benefitů:

  • Víte, čím psa krmíte.
  • Předcházíte potravinovým alergiím.
  • Zocelí psí trávení.
  • Má vliv na kvalitní srst.
  • Není dražší než kvalitní granule.
  • Zmizí zápach z tlamy.
  • Bojuje proti vnitřním parazitům.
  • Prodlužuje délku života.

Také jsme psali: Každý si myslí, že jeho pejsek je ten nejchytřejší. Rozsáhlá studie popsala inteligenci různých psích plemen.

Zdroj: mushbarf.com, rawbistro.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu