Je nejvyšší čas zazimovat růže. Vyvarujte se stříhání a dalších častých chyb

Zahrada 25. listopadu 2021 | 07:21 — Zuzana Procházková
Bohaté záhony z růží jsou pýchou každé zahrady. Před nepříznivým počasím v zimě však potřebují důkladně ochránit. Pokud jste to ještě neudělali, poradíme vám, jak růže správně zazimovat a jakých častých chyb se vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Spousta lidí dělá tu stejnou chybu, že růže na podzim zastříhávají / Shutterstock

Růže je rostlinou, která se bez řádného zazimování neobejde. Je totiž velmi náchylná na poškození mrazivým větrem, sněhovou přikrývkou a holomrazem. Navíc jí nedělá dobře ani ostrý sluneční svit během jasných zimních dnů, který může růži popálit. Proto je důležité růži ochránit jak proti mrazům nějakou izolací, tak proti slunečnímu svitu textilií.

Růže rozhodně nestříhejte

Spousta lidí dělá tu stejnou chybu, že růže na podzim zastříhávají, neboť se to tak dělá u většiny keřů i stromů. To však může mít pro růži až fatální následky. Růži tedy na podzim nikdy nezastříhávejte. Je to z toho důvodu, že zelené části a nové výhonky rostlinu chrání před zimou a dodávají jí energii. Čím více mladých výhonků růže před zimou bude mít, tím lépe je chráněna. Druhá věc je poté to, že by se střihem mohla dostat do růže nějaká infekce, která by se stala cílem mnoha škůdců.

Období zazimování růží

Obecně platí to pravidlo, že budete růži zakrývat co nejpozději, tedy v momentě, kdy dorazí mrazy. Většinou je tímto obdobím druhá polovina listopadu nebo začátek prosince. Ochrana růží by měla trvat až do příznivého období na jaře, kdy už dle předpovědi nehrozí žádné silné mrazy.

Jak má vypadat ochrana růží

Růže před zimou ochráníte tak, že na střed rostliny nasypete do výšky 20 cm několik lopat lehčího substrátu. To může být například dobře rozložený kompost nebo jemný mulč. Takto chraňte klasické záhonové růže. Jejich vršek poté přikryjte lehkým chvojím nebo jutovým plytlem.

Popínavé růže omotejte netkanou textilií

Pokud pěstujete stromkové nebo popínavé růže, pak si zakupte bílou netkanou textilii. Tou poté omotejte růži. Bílá barva textilie je velmi důležitá, neboť bude odrážet sluneční svit a růže se tak nepopálí. Zároveň však díky materiálu textilie růže dýchá, což zabraňuje tvorbě plísní.

Zalévání růží v zimě

Během zimního období byste si možná mysleli, že rostliny žádné zalévání nepotřebují. Není to však pravda. Mrazy totiž ve výsledku způsobí to, že rostlina zcela vyschne. Proto je zapotřebí, abyste pravidelně kontrolovali, jak je na tom půda kolem růží. Jestliže pravidelně prší nebo sněží, pak je vše v pořádku, ale pokud je sucho a teploty nad nulou, pak je vhodné růže trochu zalít. Dále čtěte: Je nejvyšší čas ochránit před zimou kanadskou borůvku. Nezapomeňte na tuto důležitou věc.

Zdroj: purdue.edu, gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu