Je nejvyšší čas ochránit před zimou kanadskou borůvku. Nezapomeňte na tuto důležitou věc

Zahrada 22. listopadu 2021 | 20:06 — Zuzana Procházková
Kanadské borůvky se v poslední době těší velké popularitě a jsou hojně pěstované jak na zahradě přímo v záhonu, tak i na balkonech v květináčích. Kdo by si také nechtěl pochutnat na lahodných bobulích, jejichž chuť je nesrovnatelná s těmi kupovanými. Ať už pěstujete kanadskou borůvku v záhoně nebo v květináči, je potřeba ji nyní zazimovat. Víte jak na to?
Další 3 fotografie v galerii
Co udělat s kanadskými borůvkami na podzim / Pixabay

Brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), obecně známá jako kanadská borůvka, je rostlina z čeledi vřesovcovitých, která je původem ze Severní Ameriky. Dospělý keř dorůstá až do výšky 2,5 metru a na podzim vždy opadá. Odrůdy, které se v Česku prodávají nejčastěji, odolají velmi tuhým mrazům, až do teplot - 30 °C. Jedná se o odrůdy Chandler, Aurora, Bluecrop, Duke, Draper nebo také Liberty.

O kanadské borůvce se nehovoří jen jako o užitkovém keři, ale také o dekorativním, neboť jej můžete různě tvarovat. Na pěstování není nijak náročná a při správné péči můžete sklidit i 5 kg plodů. Nejdůležitějším předpokladem úspěchu je volba půdy. Tato rostlina totiž miluje kyselou půdu s vysokým obsahem humusu. Proto je pro pěstování borůvek ideální rašelina.

Jak zazimovat kanadské borůvky

Ať už pěstujete jakýkoli druh kanadské borůvky na zahradě, je potřeba jim poskytnout ochranu před mrazy. Ideální je použití mulčovacích pilin nebo hoblin z jehličnatých stromů. Mulč posléze nasypte kolem keře alespoň do výšky 10 cm.

Borůvky pěstované v květináčích, které nemáte v plánu dávat někam dovnitř, jsou na poškození mrazem mnohem více náchylné. Nejlepším řešením je borůvky v květináči zapustit do půdy. Druhou možností je poté jejich obalení nějakým izolačním materiálem a umístění do závětří. Jako izolační materiál je vhodná například bublinková fólie nebo polystyren. Keře můžete také přikrýt netkanou textilií.

Nezapomínejte přes zimu na zálivku

Kanadské borůvky nesmí uschnout. Proto je zapotřebí, abyste přes zimu pravidelně kontrolovali, jaká je vlhkost substrátu a případně rostlinu zalili přímo ke kořenům. Spousta lidí na tento klíčový faktor zapomíná. Zalévat můžete až do chvíle, kdy zmrzne půda. K zalévání volte v ideálním případě vodu odstátou nebo dešťovou. Je to z toho důvodu, že kohoutková voda obsahuje chlor a ten je pro borůvky jedovatý.

Důležité hnojení na podzim

Třetím důležitým faktorem je pravidelné hnojení, neboť z rašeliny nedostane rostlina všechny živiny. Oproti hnojivům na jaře a v létě, která jsou dusíkatá, potřebují borůvky na podzim hnojivo s vyšším obsahem draslíku. Slouží k hladšímu přezimovaní, neboť draslík posiluje stěny buněk celé rostliny. Ty jsou posléze pevnější a lépe odolají mrazům i škůdcům. Dále čtěte: Dopřejte před zimou orchidejím náležitou péči a odmění se vám bohatým květenstvím.

Zdroj: zahrada-centrum.cz, gardenguides.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu