Vyžeňte myši z chalupy i z domova jednou provždy. Vsaďte na osvědčené rady

Dům 06. prosince 2021 | 09:30 — Zuzana Procházková
S příchodem zimy, kdy venku udeří mrazy a začne sněžit, se myši pomalu přesouvají někam do úkrytu. Pokud jste zaznamenali nějaké zvuky za skříněmi nebo jste si všimli nakousaných potravin, pak si s největší pravděpodobností vybrali zrovna váš domov. Poradíme vám, jak je co nejdříve vyhnat.
Další 3 fotografie v galerii
Myši v domě nejvíce lákají zbytky jídel ve vaší kuchyni a spižírně / Pixabay

Mít v baráku zabydlené myši, to rozhodně není nic příjemného. Sice jsou tito malí hlodavci na pohled roztomilí, dokážou však napáchat velké škody, nechávají všude myšince, navíc roznášejí různé nemoci. Jakmile zaregistrujete známky toho, že se vám do domu dostali, je potřeba ihned jednat a neotálet.

Kudy se k vám myš dostala

V první řadě je potřeba, abyste identifikovali cestu a místo, kudy se k vám myš dostala. Je to z toho důvodu, že ji musíte co nejdříve zabezpečit, aby se k vám nedostávaly další myši. Skvělým trikem je posypaní vytipovaných míst moukou, protože v ni myši udělají stopy. Budete pak přesně vědět, zda tímto místem myši chodí. Jakmile tyto cesty identifikujete, tak je bezpečně zataraste.

Co myši obecně láká

Myši pochopitelně láká nepořádek a zbytky jídel, které jsou ponechány v kuchyni nebo jinde v domě. Udržujte ve vašem domě, zejména tedy v kuchyni, pořádek a vždy mějte všechno jídlo uklizené. Pravidelně také vyhazujte koš na odpadky, abyste zkrátka dali myším najevo, že tady pro ně rozhodně nic není.

Správné uskladnění potravin

Co se týká potravin, je vhodné, abyste co nejvíce trvanlivých potravin ve spižírně skladovali v plastových, skleněných nebo plechových nádobách. Posledním lákadlem jsou také štosy novin, které máte někde ve sklepě pohozené, protože právě z nich si myši rády dělají hnízdo.

Pokud i přes všechna výše zmíněná doporučení k vám myš zavítala, pak se spolehněte na některý z následujících tipů.

Klasické pasti na myši

Prvním způsobem, jak se zbavit myší, jsou obyčejné pastičky na myši. Kromě té klasické dřevěné však existují také celoplastové nebo malé odchytové klícky, které myš nezabijí. Vy ji poté můžete odnést pryč do přírody. Rizikem je však to, že se k vám vrátí.

Koření jako odpuzovač myší

Dalším tipem, jak vyhnat myši z domu, je vůně z několika druhů koření a bylin, kterou tito hlodavci přímo nesnášejí. Jedná se o heřmánek, levanduli, řebříček, mátu, bazalku, petržel nebo například eukalyptus. Bylinky ideálně v sušené podobně umístěte na různá místa v domě, kde máte podezření, že se myši vyskytují. Použít můžete také éterické oleje těchto bylin.

Plašiče a odpuzovače myší

Poněkud moderním tipem je zakoupení speciálních plašičů a odpuzovačů hlodavců. Většinou jsou dvojího typu, buď ultrazvukové nebo pachové. U těch ultrazvukových je ta výhoda, že je lidské ucho neuslyší, a tím pádem vám nebudou nijak vadit. Značná nevýhoda je však v tom, že zvuk neprochází skrz stěny, a tedy to bude aplikovatelné jen v jedné místnosti. Investice se tedy může ve finále prodražit. Pokud se do toho však pustíte a do každé místnosti instalujete tento plašič, pak máte vystaráno. Dále čtěte: Jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý přes celé svátky až do Silvestra. Zásadní jsou tři faktory.

Zdroj: goodhousekeeping.com, countryliving.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu