Vyrobte si lojovou kouli pro sýkorky a jiné ptáky. Zvládnete to za pár minut a zabavíte i děti

Mazlíčci 31. prosince 2021 | 10:03 — Zuzana Procházková
S příchodem tuhé zimy to ptáci venku rozhodně nemají jednoduché. Zmrzlá půda a sněhová přikrývka jim znemožňují najít plnohodnotnou stravu. Proto bychom na ptáčky měli začít myslet a uspořádat jim hostinu v krmítku nebo vyrobit výživné lojové koule, které lze zavěsit kdekoli na stromě. Ukážeme si, jak právě ony lojové koule za pár minut vyrobit. Zvládne to každý.
Další 3 fotografie v galerii
Pomozte ptáčkům přečkat zimu / Shutterstock

Výroba lojových koulí je velmi oblíbenou a jednoduchou aktivitou, kterou navíc hravě zabavíte i děti. Navíc, pokud si lojové koule vyrobíte sami, vyjdou vás levněji něž ty kupované, a také budete přesně vědět, co ptáčkům servírujete. Pokud vás zajímá, jaké ptactvo na lojové koule přilákáte, pak se jedná o sýkorky, strakapoudy, červenky, mlynaříky a další méně známé druhy.

Lojová koule, která chutná nejvíce

Název lojová koule je odvozen od loje nebo tuku, který je jednou z hlavních surovin koule. Během zimy pomáhá ptáčkům doplnit tukové zásoby. Druhá složka, což jsou různé druhy semínek, zase dodávají potřebné minerály a živiny. Nejspíš nejoblíbenější jsou slunečnicová semínka, dále poté semínka řepky, lesknice či lněná a konopná semínka. Jestliže chcete lojovou kouli doslova nacpat cennými živinami, přidat můžete také ovesné vločky, kousíčky jablek, nastrouhanou mrkev nebo dokonce sušený hmyz. Jestliže přidáte sušený hmyz, ptáčci se o vaši kouli doslova poperou.

Co do lojových koulí rozhodně nedávat

Některé suroviny se však do lojových koulí rozhodně nehodí, neboť by mohly ptáčkům ublížit. Nepřidávejte tedy do koulí žluklý tuk nebo tuk po vaření. Dále nepoužívejte pro výrobu koulí ani margarín nebo palmový tuk. Stejně tak se pro ptáčky nehodí zbytky pečiva, cukroví, těstoviny, nevařená rýže, sůl či strouhaný kokos.

Na výrobu ptačí lojové koule si připravte

  • 100% rostlinný tuk
  • nesolený syrový hovězí lůj
  • semínka
  • další přísady jako ovesné vločky, kousky jablek, strouhaná mrkev
  • sušený hmyz
  • nějakou formu či nádobu
  • potravinovou fólii
  • jutový provázek na zavěšení

Postup výroby lojové koule

1. Hovězí lůj nakrájejte na kostičky a pomalu jej rozpusťte spolu s rostlinným tukem ve větším hrnci.
2. Jakmile bude tuk rozpuštěný, vsypte všechna semínka a další libovolné suroviny. Směs zamíchejte.
3. Připravte si formy, do kterých budete směs dávat a vyložte je potravinovou fólií, aby vám poté šla směs po ztuhnutí snadno vyklopit.
4. Vylijte směs do připravených nádob, případně umačkejte a nezapomeňte vytvořit dírku na jutový provázek, případně do koule už provázek zapracujte. Nechejte venku v zimě nebo v mrazáku ztuhnout.
5. Po ztuhnutí lojovou kouli jednoduše vyklopíte díky potravinové fólii a máte hotovo.

Jak a kam lojové koule zavěsit

Vyrobené lojové koule zavěste na větve stromu ve výšce zhruba 1,5 metru. Je to z toho důvodu, aby ptáky při jejich svačince nemohla vyrušit například kočka. Dávejte pozor na to, aby se v blízkosti lojové koule nenacházela nějaká větší skleněná plocha, neboť by do ní ptáci mohli narazit. Dále čtěte: Jak se zaručeně zbavit zápachu močoviny z kočičího záchodu. Nejlépe zabírá ocet a soda.

Zdroj: gardenersworld.comproptaky.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu