Jak se zaručeně zbavit zápachu močoviny z kočičího záchodu. Nejlépe zabírá ocet a soda

Mazlíčci 14. prosince 2021 | 15:35 — Zuzana Procházková
Kočky jsou pověstné svojí čistotou, a to se týká také jejich záchodu. Pokud jej nebudete pravidelně čistit a začne zapáchat, dost možná si vaše kočka vybere jako toaletu koberec. Poradíme vám proto, čím nejlépe čistit kočičí záchod, abyste jej vydezinfikovali a zbavili se zápachu močoviny.
Další 3 fotografie v galerii
Čistění kočičího záchodu zvládnete se sodou a octem / Shutterstock

Pokud máte doma kočičího mazlíčka, pak jste si jistě všimli, že se k zapáchajícímu kočičímu záchodu nechtějí ani přiblížit, natož do něj udělat potřebu. O kočkách lze říct, že jsou v celku velmi čistotné, a dokonce i venku zakopávají své exkrementy. Jejich záchod je potřeba udržovat vždy čistý, jinak se budete potýkat s tím, že se vám budou vyměšovat, kde se jim zrovna líbí.

Speciální stelivo zvané kočkolit

Do kočičích záchodů je zapotřebí vložit speciální stelivo, které se nazývá kočkolit. Toto stelivo je vytvořeno z různých přírodních materiálů, jejichž podstatou je zachytit moč i výkaly tak, aby neprosákly na dno kočičího záchodu. Zároveň kočkolit umožňuje jednoduše lopatkou vybrat exkrementy ven. Díky tomu nejsou výkaly v kontaktu s kontejnerem, pouze s jeho obsahem, a záchod nezapáchá. Exkrementy je potřeba vybírat každý den a minimálně jednou týdně celé stelivo vyměnit.

Čistění kočičího záchodu se sodou a octem

Kočičí záchod nemusíte čistit speciálními chemickými prostředky, bohatě si vystačíte s tím, co máte běžně doma. Sáhněte po octu a jedlé sodě. Tato kombinace nejenže kočičí záchod skvěle vyčistí a dezinfikuje, ale navíc jej zbaví veškerého zápachu.

Postup čistění

Nejprve z nádoby kočičího záchodu odstraňte veškerý obsah, poté ji vymyjte teplou vodou a vytřete do sucha papírovou utěrkou. K čištění nepoužívejte textil, snad jen v případě, pokud jste ochotní hadřík rovnou vyhodit a neprat.

Jestliže je nádoba záchodu silně špinavá a po stranách jsou stále nalepené zbytky exkrementů, pak si připravte pastu tak, že smícháte ocet a jedlou sodu. Pokud například jedlou sodu nemáte, použijte klidně prášek do pečiva. Pastou potřete celou nádobu záchodu a nechte chvíli působit. Poté setřete. V případě potřeby opakujte.

Může se stát, že i když bude záchod vyčištěný, tak bude stále zapáchat. V tomto případě si připravte roztok z vody a octa v poměru 1 : 1. Tímto roztokem důkladně vyčistěte celý záchod, použijte například kartáč. Ocet by měl velmi rychle neutralizovat všechny pachy.

Nakonec, nádobu na záchod vytřete papírovými utěrkami do sucha a přidejte nové stelivo. Máte hotovo. Dále čtěte: Vyžeňte myši z chalupy i z domova jednou provždy. Vsaďte na osvědčené rady.

Zdroj: thesprucepets.com, petsmart.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu