Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se budou všichni oblizovat

Recepty 20. ledna 2022 | 11:29 — Zuzana Procházková
Krupicová kaše má své milovníky i odpůrce. Někteří ji mají spojenou s dětstvím, pro jiné je to mdlý pokrm školních jídelen a další si na ní zase rádi pravidelně pochutnají, například s ovocem a ořechy. Až dostanete příště chuť na rychlé sladké jídlo, vyzkoušejte tento vynikající recept na krupičku podle Forejta. Díky jedné vychytávce si ji zamiluje naprosto každý.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud máte rádi krupicovou kaši, vyzkoušejte tento nevšední recept / Depositphotos

Krupicová kaše je nejspíš jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji připravovaných jídel z krupice. Udává se, že se poprvé servírovala na svatbě Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Krupice má však v kuchyni i další využití, a to například pro zahuštění polévek, omáček nebo jako surovina k výrobě noků, halušků či knedlíků.

Krupicová kaše je hotová za pár minut

Co se však týká krupicové kaše, ta má hned několik výhod. Je hotová doslova za pár minut a pokud ji ještě posypete kakaem, pokladete na ni ovoce a přidáte kapku rozpuštěného másla, pak máte naprosto lahodné jídlo pro celou rodinu. Zejména dětem velmi chutná. Navíc je krupicová kaše velmi lehká, snadno stravitelná a obsahuje bílkoviny i vlákninu.

Krupicová kaše podle Přemka Forejta

Někteří lidé však krupicové kaši nemůžou přijít chuť. To je ale velká škoda, protože se z ní dá velmi jednoduše vykouzlit doslova mistrovské jídlo. Tajemství spočívá v několika ingrediencích, které krupičnou kaši jedinečně provoní a dodají jí nezapomenutelnou chuť. Jste zvědaví, o co se jedná?

Jaké suroviny budete potřebovat

Na krupičnou kaši podle Přemka Forejta si připravte následující suroviny:

  • 1/2 l mléka
  • 45 g krupice
  • cukr
  • špetka soli
  • trocha másla
  • jablko
  • pomeranč
  • šťáva z citronu
  • koření: hřebíček, skořice, kardamon

Postup přípravy krupicové kaše

Vezměte si dostatečně velký rendlík, nalijte do něj mléko a přidejte špetku soli. Následně přidejte také cukr a koření jako skořici, hřebíček a kardamon. Poté ochucené mléko zahřejte a nechte louhovat zhruba 5 minut. Je to z toho důvodu, ale se mléko díky koření rozvonělo.

V mezičase si připravte ovoce. Omyjte jablko i pomeranč. Jablko nakrájejte dle chuti buď se slupkou nebo bez na kousky a dejte bokem. Z pomeranče odkrojte dva větší kusy kůry a přidejte jej do mléka. Tím docílíte ještě lepší chuti. Na nepřilnavé pánvi si nyní připravte karamel. Uděláte to tak, že cukr zahřejete a promícháváte krouživými pohyby než zhnědne a vytvoří se kompaktní tekutý karamel. Jakmile máte karamel hotový, přidejte máslo a ještě jej zamíchejte do karamelu. Poté přidejte kousky nakrájeného jablka a pořádně promíchejte. Ve výsledku byste měli dostat krásně obalená jablka karamelem.

Nyní proceďte mléko, aby v něm nezůstalo žádné koření ani pomerančová kůra. Do téměř vychladlého mléka poté zamíchejte krupici a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté můžete plamen stáhnout a stále míchejte až do zhoustnutí krupičky. Jakmile máte hotovo, přelijte krupici na talíř a podávejte s jablky v karamelu. Dobrou chuť. Dále čtěte: Výborný recept na langoše s jogurtem. Za pár minut budete mít skvělou večeři pro celou rodinu.

Zdroj: brunetavkuchyni.cz, historyofcereals.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu