Zahrádkářský kalendář: Co v květnu vysadit a na jaké práce na zahradě rozhodně nezapomenout

Zahrada 09. května 2022 | 15:33 — Zuzana Procházková
Jeden z časově nejnáročnějších měsíců pro všechny zahrádkáře je tady. Během května je v rámci zahrádkářského kalendáře potřeba provést mnoho prací na zahradě, a zároveň zasadit některé druhy ovoce či zeleniny. Tím to však nekončí. Je toho daleko více.
Další 3 fotografie v galerii
Květen je pro zahrádkáře i pěstitele tím nejnáročnějším měsícem / Depositphotos

Během května je potřeba věnovat zahradě mnoho času i péče, což zkušení pěstitelé a zahrádkáři moc dobře ví. Jen díky tomu bude zahrada během léta nádherně prosperovat a sklizeň bude bohatá i kvalitní. Důležité práce se týkají sázení, hnojení, údržby, ale také odplevelení. Je toho opravdu hodně, a proto jsme si pro vás připravili tohoto komplexního průvodce.

Pozor na ranní mrazíky

Nejdůležitější pravidlo ohledně sázení letniček či sazeniček v květnu. Vždy sázejte až po „třech zmrzlých“. V druhé polovině května má svátek Pankrác, Servác a Bonifác. Tito pánové jsou pro zahradníky znamením posledních přízemních mrazíků. Pokud byste letničky nebo sazeničky zasadili před nimi, je možné, že vám zcela zmrznou. Buďte proto trpěliví a skutečně sázejte až po třech zmrzlých.

Výsadba zeleniny

Po zmrzlých je potřeba vysadit na zahradu následující sazeničky zeleniny. Jedná se zejména o teplomilnou zeleninu, jako jsou rajčata, lilky, papriky, melouny, cukety, kedlubny, dýně, patizóny a další. Sazeničkám dopřejte výživnou půdu a pravidelně je zalévejte.

Ochrana zeleniny proti škůdcům

Sazeničky ošetřujte a chraňte proti škůdcům. Skvěle funguje domácí roztok z česnekové vody nebo vysazení afrikánů na okraje zeleninových záhonů. Tato květina totiž odpuzuje škůdce a dokáže vyčistit sousední rostlinky i půdu od různých plísní a hniloby.

Péče o ovoce a ovocné stromy

Jestliže jste jahody sázeli minulý rok na podzim nebo bude letos už druhý rok, co vám plodí, pak je nezapomeňte v květnu okopat, odplevelit a odstříhat uschlé či shnilé listy. Pravidelně je zalévejte, zejména pokud dlouho neprší. Dále pakliže máte na zahradě ovocné stromy, tak je všechny zkontrolujte a vylamte kolmo vzhůru rostoucí silné letorosty, které bohaté sklizni rozhodně nepřispívají.

Výsadba bylinek

Nezapomeňte si v květnu založit bylinkové záhonky nebo rovnou zasadit předpěstovanou či koupenou sazeničku bylinek. Po třech zmrzlých by se měly i ty nejnáchylnější byliny na zmrznutí uchytit. Pokud jste minulý rok pěstovali mátu, v květnu byste měli začít pozorovat, jak znovu roste. Myslete však na to, že máta je plevel a rychle se rozrůstá, to znamená, že by vám mohla pohltit ostatní bylinky. Nebojte se ji proto pořádně zastřihnout.

Péče o živé ploty a keře

Ke konci května, před velkými vedry, je potřeba také upravit a zastřihnout živé ploty. Ať už se jedná o listnaté nebo jehličnaté, věnujte jim péči a vytvarujte je do požadované velikosti. Díky této pravidelné péči vám budou více prospívat.

Nezapomeňte na květinové záhony

Jak už nám název měsíce napovídá, květen je symbolem bujení, pučení, překrásných barev a vůní. V tomto měsíci, a po zmrzlých, se nesadí pouze teplomilná zelenina, ale také květiny. Ve druhé polovině května si nezapomeňte zasadit všechny letničky. Dále je ideální čas pro růže nebo jiřiny. Také vytáhněte truhlíky a zasaďte do nich muškáty, begonie či pelargónie. Dále čtěte: Jak dosáhnout vyšší úrody jahodníků? Zasaďte kolem nich rostliny, které podpoří jejich plodnost.

Zdroj: thespruce.com, gardenersworld.com, countryliving.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu