Jak se nadobro zbavit slimáků přírodní cestou. Vsaďte na tipy zkušených zahrádkářů

Zahrada 12. května 2022 | 14:08 — Zuzana Procházková
Aktivita slimáků sílí a na zahradě se objevují už i ty nejzákeřnější druhy jako je plzák španělský. Je proto nejvyšší čas záhony se zeleninou, ovocem a bylinkami důkladně ochránit. V opačném případě vám slimáci můžou zdecimovat celou úrodu. Poradíme vám, jak je zlikvidovat a také, jak jim zamezit vstup na zahradu.
Další 3 fotografie v galerii
Slimáci jsou pohromou všech zahrádkářů a pěstitelů / Depositphotos

Aktivita slimáků v posledních dnech výrazně vzrostla. Pakliže pěstujete ranou zeleninu jako například ředkvičky nebo některé druhy salátů, pak jste už možná zaznamenali, že jsou nepěkně nakousané. To znamená jediné, je nejvyšší čas proti těmto žravým zahradním škůdcům zakročit a zavést ochranná opatření. Jinak by se mohli na vaši zahradě velmi rychle rozmnožit, a pak je mnohem složitější se jich zbavit.

A pokud vás zajímá, s kým máte tu čest, tak největší škody na našich zahradách v Česku napáchá plzák španělský. Ten likviduje také okrasnou zahradu, zkrátka vše, co mu přijde do cesty. O něco méně žravý je český plzák lesní. S terminologií si však není třeba lámat hlavu, všichni je označují obecně za slimáky.

Nyní se už podíváme na to, jak si s těmito zákeřnými škůdci hravě poradit, a to bez použití jakékoli chemie.

Napichování ve správný čas

Mnozí zahrádkáři a pěstitelé se shodují na tom, že nejúčinnější metodou, jak likvidovat slimáky a zabraňovat v jejich přemnožení, je ruční sběr napichováním. Postačí vám dřevěný klacek s ostrou ořezanou špičkou, na kterou budete slimáky napichovat a kyblík, kam je budete házet.

Nejdůležitější je však načasování. Vyrazte na kontrolu zahrádky vždy ráno, poté večer za tmy. Stejně tak je běžte sesbírat vždy po dešti. Slimáci se umí dobře schovat, prohlédněte hlavně místa pod prkny, květináči nebo kameny. Jakmile budete mít hotovo, slimáky vyhoďte do popelnice s bioodpadem.

Nalákání do pastí

Slimáci se rádi na zahradě ukrývají pod různými věcmi, v zákoutí, ve vlhku a temnu. Nastražte na ně past. Umístěte na zahradu například nějaké vlhké prkno, starou mokrou plachtu, fólii nebo nějaký pytel. Účinnost pasti podpoříte tím, že do ní dáte ještě například kousek ovoce nebo zeleniny. Ráno budete překvapení, kolik slimáků bude v pasti ukrytých.

Vytvoření překážek

Znesnadněte slimákům lézt do záhonů. Existuje celá řada povrchů, které slimáků rozhodně nesvědčí a znemožňují jim pohyb. Nasypte proto kolem záhonů štěrk, písek, drcenou kůru nebo vápno. Velmi efektivní je také popel, piliny, sůl a skořápky z vajíčka. Vše můžete podpořit tím, že danou překážku ještě zalijete kávou a posypete lógrem. Kofein je totiž pro plže smrtelně jedovatý jed, který je zároveň odpuzuje.

Co slimáky odpuzuje a zastrašuje

Existuje několik rostlin, které slimákům doslova zapáchají. Pokud si tyto rostlinky vysadíte rovnoměrně do každého záhonu, nebude mít po slimácích ani památky. A o jaké rostliny se jedná? Je to rozhodně petržel, měsíček a šalvěj. To jsou naprostí favoriti. Vaši plžovzdornou zahradu můžete podpořit ještě tím, že tam budete mít ježka nebo ještěrku, kteří si na slimácích velmi rádi pochutnají. Dále čtěte: Pěstujte cukety jako to dělají v Itálii. V létě pak doslova nebudete stíhat sklízet.

Zdroj: morningchores.com, dengarden.com, treehouse.co.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu