Pěstujte cukety jako to dělají v Itálii. V létě pak doslova nebudete stíhat sklízet
Cukety se tak jako i jiné teplomilné druhy zeleniny musí sázet na zahradu až po svátku třech zmrzlých, což je někdy ke konci první poloviny května. Je to z toho důvodu, že přízemní mrazíci, kteří se ze začátku května ještě vyskytují, můžou zeleninu poškodit. V době výsevu semínek do půdy či v době výsadby sazeniček by tedy teploty neměly klesat hluboce pod 15 stupňů.
Volba stanoviště
Co se týká vhodného místa k pěstování, tak rozhodně volte takové, kde je dostatek slunce. Jak bylo řečeno na začátku, cuketa je teplomilná zelenina, jež vyžaduje dostatečný přísun slunečního svitu. Ideální je rozmezí od 6 do 10 hodin. Stejně tak bude potřeba stanoviště cuket ochránit před silným větrem, a to zejména v době krátce po vysazení.
Výsadba sazeniček nebo semínek
Pakliže cuketu sejete do záhonu ze semínek, pak ji sejte po dvou až třech semínkách. Co se týká výsadby již předpěstovaných sazeniček, tak zde dodržujte rozestupy 80 cm, neboť tento prostor kolem sebe cukety potřebují, aby správně prosperovaly a hodně plodily.
Vhodné podmínky pro pěstování
Cukety mají také nároky na kvalitu půdy. Ta by měla být například obohacena kompostem, který jim dodá potřebné živiny. Dále co se týká pH půdy, tak to by se mělo pohybovat od 6 do 7,5, což značí neutrální podmínky. Při zalévání dbejte na to, abyste cukety nikdy nezalévali na list ale přímo ke kořenům. Na zalévání je poté nejlepší dešťová či odstátá voda. Přihnojovat cuketu můžete organickými hnojivy s vyšším obsahem dusíku.
Jak vypěstovat cuketu už za měsíc
Možná jste nevěděli, že pro zvýšení výnosnosti cuket můžete opylovat jejich květy. Tak jako například okurky i cukety mají samčí a samičí květy. Opylení lze poté provést tak, že utrhnete samčí květ a jeho tyčinky otřete o vnitřní část samičích květů, které budou plodit. Na pomoc si můžete přinést také štěteček nebo vatovou tyčinku.
Kdy sklízet cukety
V Itálii lze cukety sklízet už zhruba za 35 až 55 dnů. Plody se sklízí ještě když jsou mírně nedozrálé, a to z toho důvodu, že mají později tvrdou slupku a velká semena, což pro konzumaci rozhodně není žádoucí. Když se však sklízí mladé plody, tak ty mají krásně měkkou slupku a máslovou dužinu. Navíc lze u takto malých cuket bez problému konzumovat i semínka a celý střed plodů, protože je stejně tak lahodný. Dále čtěte: Jak dosáhnout vyšší úrody jahodníků? Zasaďte kolem nich rostliny, které podpoří jejich plodnost.
Zdroj: krostrade.cz, gardenerspath.com, growitalian.com.