Není nad krásně voňavou zahrádku. Fialky jsou jednoduché na pěstování a nabízejí úžasnou paletu barev

Zahrada 22. května 2022 | 16:51 — Pavla Krejčí
Není nad krásně barevnou zahrádku, která září mnoha druhy květin. Zásadní otázkou ale je, jaké květinky vysázet. Nebojte se zvolit fialky. Nabídnou nádhernou barvu, ale i poměrně jednoduché pěstování a údržbu.
Fialky mají nádherné zbarvení / Pixabay

Spousta odrůd

Fialky preferují vlhkou a dobře odvodněnou půdu. Vesměs jsou však nenáročné a v zahradě vytvoří krásně barevný koberec. Existuje na 500 odrůd, a přestože mají fialovou ve jméně, můžeme se setkat i s jinými barevnými druhy. Květy mohou být bílé, modré, růžové, červené, žluté i oranžové. Mezi nejběžnější odrůdy patří fialka sladká, psí fialka či severoamerická fialka. Často vás ovšem může potkat překvapení. Přestože jste zaseli jeden druh, mnohdy se objeví nečekaná barevná kombinace. Fialky totiž samovolně produkují hybridy.

Vypěstujte si fialky

Nabízí se dvě možnosti, jak získat krásně kvetoucí fialky. Buď si je vypěstujte od semínka, nebo zvolte jednodušší možnost a zakupte si sazeničky. Jejich výhodou je odolnost, proto je lze sázet prakticky během celého roku. Jednejte dle toho, v jakém stavu se půda zrovna nachází. Rostlinky zasaďte kdekoliv na zahradě ideálně po více kusech vedle sebe, jelikož jsou drobné a konečný dojem by mohl působit chudě. Udržujte mezi nimi zhruba 15 centimetrů rozestup. Nepotřebují přílišnou péči. Pokud je zem suchá, zalévejte je, dokud se neusadí.

Minimální péče

Fialky jsou nenáročné a v podstatě samostatné květiny. Nevyžadují téměř žádnou péči a jakmile se usadí, dokážou se přizpůsobit podmínkám. Určitě jim neuškodí, když záhon každé 3 až 4 týdny přihnojíte květinovým hnojivem, které obsahuje vysoké množství fosforu.

Ochrana před nemocemi a škůdci

Fialky jsou rostlinky, které příliš netíhnou k nemocem. Ohrožovat je však mohou různí škůdci, kteří napadají jejich květenství. Patří mezi ně mšice, svilušky, hlemýždi i slimáci, kteří bez zaváhání spořádají květy i listy. Pokud se v blízkosti objeví slimáci, posypte okolí fialek křemelinou. Pak by se měli květinám vyhnout.

Nelze než souhlasit, že fialky patří mezi skutečně květiny, jejichž pěstování je velmi jednoduché. Mnoho let jsem se vzdávala snahy udržovat krásnou zahrádku, dokud nepřišel spásný nápad zasadit fialky. Od té doby moje zahrádka jen vzkvétá a nevyžaduje téměř žádnou péči. Jestliže nepatříte mezi nadšené zahrádkáře, kteří sice touží po nádherných záhoncích, ale nechtějí jim věnovat příliš času, jsou fialky ideální volbou. 

Psali jsme také: Seznamte se s medvědím česnekem a poznejte sami, v čem spočívá jeho výjimečnost.

Autorský článek, další zdroj: gardenista.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu