Seznam běžných pokojových i venkovních rostlin, které jsou však smrtelně nebezpečné pro vašeho psa

Mazlíčci 17. června 2022 | 08:46 — Zuzana Procházková
Přemýšleli jste někdy nad tím, zda nemůže něco na zahradě či doma ohrozit zdraví vašeho čtyřnohého mazlíčka? Možná budete překvapeni, ale několik zcela běžně pěstovaných pokojových rostlin či rostlin na zahradě jsou pro psy velmi nebezpečné. Víte, o které se jedná? V tomto článku vám ukážeme seznam těch nejvíce nebezpečných.
Další 3 fotografie v galerii
Pro psa jsou nebezpečné všechny cibulovité květiny jako například tulipány / Pixabay

Bohužel existuje mnoho druhů rostlin, které jsou více či méně nebezpečné pro vašeho domácího mazlíčka. Pakliže máte navíc štěně, které je živé a všechno zkoumá, nebo zkrátka psa, který okouše vše, co může, pak o to více zbystřete. Některé rostliny mohou mít dokonce při požití psem až fatální účinky.

Nebezpečné pokojové rostliny

Mezi ty nejvíce jedovaté rostliny, které pěstujeme v našich domácnostech, se řadí zejména oblíbené dekorativní pokojové rostliny. Těmi jsou například oleandr, kala, tchýnin jazyk nebo diefenbachie. Je potřeba si na ně dát opravdu velký pozor, pakliže máte doma psa. Navíc mohou tyto rostliny ublížit i zkoumavým dětem. Proto je umístěte na takové místo, kam na ně děti nedosáhnout a psi je neokoušou.

Dále pokojové rostliny jako lilie, aloe vera, filodendrony nebo monstery jsou sice pro lidi už jen mírně jedovaté, ale psům mohou způsobit opravdu vážné zažívací potíže nebo otoky v ústech, což může vést až ke smrti udušením. Proto i na tyto pokojové rostliny dávejte velký pozor.

 

Nebezpečné venkovní rostliny

Pakliže máte psa dobrodruha, který rád všechno zkoumá, okousává a vyhrabává, pak je potřeba o to více dbát na bezpečnost zahrady. Pozor si dávejte zejména na veškeré cibulovité květiny, kterými jsou například tulipány, narcisy či hyacinty. Pokud by váš pes nedopatřením nějakou cibulku této rostliny vyhrabal a rozžvýkal, museli byste velmi rychle běžet na veterinu.

Nebezpečné jsou také okrasné keře

Kromě výše uvedených cibulovitých květin jsou pro psa nebezpečné také některé okrasné keře. Jedná se o buxus, rododendron, tis nebo například cesmínu. Ubezpečte se proto, že váš pes nemá o tyto jedovaté okrasné keře zájem, a tedy že je nebude kousat. Velkou výhodou je však to, že zmíněné okrasné keře nejsou pro většinu psů nijak zajímavé, neboť jim zapáchají. "S otravou z venkovních keřů jsem se ještě za svou praxi nesetkala. Naopak s úmyslnými otravami se setkávám. U každého psa může být projev intoxikace jiný. Někteří psi mohou zvracet, jiní mohou funět i bez jakékoli námahy, mohou se projevovat křeče a v neposlední řadě také ztráta chuti k jídlu. Když budete mít sebemenší podezření, že váš pes sežral cokoliv neznámého, navštivte raději veterináře," radí čtenářům veterinářka Aneta Dvorská.

Pozor na chemické postříky

Nakonec myslete na to, že každý pes si čas od času potřebuje vyčistit žaludek. K tomu jim pomáhá tráva, kterou okoušou. Proto dbejte na to, abyste trávník hnojily zejména organickým hnojivem, který nemůže vašemu psu uškodit. Dále čtěte: Výhody a zdravotní přínosy BARF stravy aneb proč krmit psa syrovou potravou.

Zdroj: DogsTrust, balconygardenweb.com, ccspca.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu