Vyzrajte na plevel chytře: Použijte vroucí vodu nebo směs z jedlé sody

Zahrada 22. srpna 2023 | 08:14 — Pavla Krejčí
Už zase ten otravný plevel? Udržet zahradu pěknou a upravenou dá často zabrat, zvlášť když vám život neustále znepříjemňuje všudypřítomný plevel. Inspirujte se tipy na jeho zbavení a užívejte si pohled na čistou zahradu.
Na plevel použije vroucí vodu / Pixabay

V našich zahradách číhá všemožný plevel, který se nezadržitelně šíří. Mnohdy je s ním ale boj předem prohraný a vám nezbývá nic jiného než se neustále točit v tom koloběhu růstu a jeho ničení. Naštěstí existuje několik dobrých metod, jak znovu obnovit pořádek – a bez použití chemikálií. Ušetřete si nervy i čas a inspirujte se těmito tipy, jak se zbavit plevele a zastavit jeho šíření.

Vykopejte kořeny

Pravdivá, byť poměrně stará a známá rada, která vás ničím novým neobohatí. Mnoho lidí na to však zapomíná a snaží se plevel trhat z povrchu. Pokud tuto metodu provedete správně, udělá zázraky. Použijte zahradní nástroj a jemně jím vypáčte plevel z půdy, abyste odstranili veškerý kořenový systém. Chcete přece zabránit rychlému a opětovnému růstu. Pokud však potřebujete odstranit větší množství plevele, je na místě si pořídit nástroj na trhání plevele. Jednoduše nasunete dráp kolem plevele, poté na něj šlápnete, a následně vetřelce vytáhnete ze země. 

Mulčování

Kouzelným slůvkem, které dokáže zázraky v podstatě na počkání, je mulčování. Je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak bojovat proti plevelu, protože se přidává na povrch půdy. Biologicky odbouratelné mulče jsou výhodné hned ze dvou důvodů. Potlačují plevel a zároveň uvolňují základní živiny zpět do půdy, což pomáhá rostlinám zdravě vzkvétat. K mulčování lze využít zahradní kompost, dřevěné štěpky, kůru, slámu nebo shnilý hnůj.

Použijte vroucí vodu

Dopřejte plevelu pořádný šok. K tomu skvěle poslouží vřelá voda, kterou rostliny polijete. Ta způsobí okamžitý šok a zabije nejen plevel, ale i všechna semena, která mohla v půdě zůstat. Tato metoda se doporučuje používat hlavně na chodnících, zahradních a příjezdových cestách.

Hubič plevele z jedlé sody

Jedlá soda je známá pro své všestranné účinky. Ty nalezla i při hubení plevele. Nejprve namočte rostlinu vodou, poté její listy posypte jedlou sodou, která by měla přilnout.  Pokud plevel nezmizí, aplikujte směs znovu za čtyři až šest týdnů. Soda najde využití i na plevel v dlažbě, nasypte ji do prasklin či mezer a opakujte každých pár týdnů.

Použijte ocet

Druhou účinnou přísadou, kterou naleznete doma, je ocet. Účinná látka octa, kyselina octová, je také velmi přínosná při ničení plevele. Jednoduše ho nalijte do rozprašovače a nastříkejte na dané rostliny. Dávejte však pozor, abyste nepostříkali i jiné rostliny, které zahubit nechcete.

Psali jsme také: Zahradničení je údajně koníčkem, který vám pomůže dožít se 100 let

Autorsky článek, další zdroj: gardeningetc.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu