Sklidili jste poslední jahody? Stačí k nim přidat hnojivo z droždí, které prodlouží plodnost o několik týdnů

Zahrada 11. července 2022 | 08:22 — Zuzana Procházková
Chuť a vůně doma vypěstovaných jahod se s těmi kupovanými nedá srovnat. Pakliže jste si je i vy letos pěstovali na zahradě, ale už vám odplodily, pak máme pro vás jeden skvělý tip. Přidejte k nim zázračné hnojivo z droždí, díky kterému začnou znovu plodit jako divé.
Další 3 fotografie v galerii
Správným hnojivem lze u jahodníků podpořit nasazení nových poupat / Depositphotos

Z největší sklizně jahod se obvykle radujeme v červnu, kdy šťavnaté voňavé plody sbíráme po hrstech. Pokud ale pěstujete jahodník velkoplodý (Fragaria ananassa), tak u něj lze velmi jednoduše prodloužit plodnost. Stačí rostlinu podpořit správným hnojivem. Stejně tak při pěstování stáleplodících jahodníků je možné podpořit plodnost. Oproti tomu jestliže pěstujete jahodník obecný (Fragaria vesca), tak zde vám zázračné hnojivo z droždí k vyšší plodnosti nepomůže.

Zázračné hnojivo z droždí

Hnojení jahodníků zálivkou z droždí přináší až zázračné výsledky. Běžně se doporučuje, abyste kvasnicovou zálivku používali alespoň 3x za sezónu, ale rozhodně není ke škodě ani pozdější aplikace. Díky hnojivu z droždí budou jahody výrazně větší, chutnější a voňavější. Navíc vás hnojivo z droždí nebude stát téměř nic v porovnání se speciálními hnojivy na jahody. A jak tedy zálivku z droždí na jahody připravit?

Jak připravit zálivku z droždí

Na zálivku z droždí na jahody si připravte:

  • 100 gramů čerstvého droždí
  • 10 litrů teplé vody

Čerstvé droždí nejprve rozdrobte do dostatečně velké nádoby a zalijte teplou vodou. Ta by měla být o teplotě mezi 25 až 28 stupňů Celsia, což je důležité pro rychlou aktivaci kvasnic. Směs lehce promíchejte a odložte na zhruba 2 až 3 hodiny na teplé místo. Po uplynutí této doby máte hotovo a zálivka z droždí je připravena pro aplikaci k jahodníkům. Co se množství týká, tak k jedné rostlině by mělo přijít zhruba 500 mililitrů této zálivky.

A pokud vám nějaké hnojivo zbylo, pak se nebojte jej použít i pro jiné rostliny, ať už se jedná o zeleninu, ovoce nebo okrasnou zahradu. I těm totiž zálivka z droždí skvěle prospěje a já sama ji pravidelně aplikuji v podstatě na celou zeleninovou zahrádku, a poté i k ovocným stromům.

Schéma hnojení

V příštím roce se snažte dodržet správné schéma hnojení jahodníků droždím, což je třikrát za sezónu. Poprvé jahodníky hnojte 10 dní po výsadbě do půdy, čímž podpoříte správné zakořenění sazenic. Následně se zálivka aplikuje v momentě, kdy jahodníky začnou kvést. Díky tomu rostliny nasadí velké plody, a později zálivka pomůže k lepšímu dozrávání a maximální sladkosti plodů.

Do třetice zálivku z droždí aplikujte po sklizni jahod, neboť kvasince podpoří nasazení nových poupat a jahody začnou i po sklizni znovu plodit. V tomto posledním kroku pak není od věci přihnojit ještě navíc dřevěným popelem, jež přidá do půdy chybějící draslík. Dále čtěte: Jak bezpečně zlikvidovat každý plevel? Využijte sílu po domácku vyrobených postřiků.

Autorský článek, další zdroj: strawberryplants.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu