Dopřejte si bohatou záplavu voňavých růží i v pozdním létě a na podzim

Zahrada 18. července 2022 | 10:18 — Pavla Krejčí
Léto je neodmyslitelně spojeno s krásně kvetoucími růžemi. A ačkoliv mají první vlnu květenství za sebou, stále se můžete těšit na barevnou a vonící zahradu. Inspirujte se těmito tipy, díky kterým růžím zajistíte příhodné podmínky pro růst.
Dopřejte si po celé léto zahradu plnou voňavých růží / Pixabay

První záplava květů je za námi a nastává čas věnovat růžím trochu péče navíc. Především těm, které slibují opakované květenství v pozdním létě. Myslete však na to, že méně je více a přehnaná péče by jim mohla spíše ublížit. Přesto platí, že růže mají rády hýčkání a odmění vaše úsilí bujným růstem a nádhernými květy.

Do letního květenství vložily spoustu energie, proto potřebují po tomto počátečním projevu doplnit energii a výživu. Pokud péči nyní zanedbáte, růže méně pokvetou a také častěji podlehnou nemocem. V případě, že máte na zahradě druh, který kvete hlavně v první polovině léta, nové úrody se nedočkáte. Přesto starost o ně nepodceňujte. Připravte je na další sezónu tím, že je budete dostatečně zavlažovat a provedete lehký letní řez, aby si vybudovaly základ pro silný růst.

Tipy pro bohaté květenství a zdravější růst růží během pozdního léta a podzimu

1. Odstraňte odumřelé květy

Odumřelé květy, které jsou často označované jako letní řez, jsou je nezbytné odstraňovat u všech opakovaně kvetoucích růží, keřů nebo jiných popínavých rostlin. Odřízněte vybledlé květy a nenechávejte rozvětvené konce stonků, které nesly květy. Rostlina by si mohla myslet, že jsou květy stále přítomné, čímž by se zpomalila produkce nových výhonků.

2. Přihnojujte

Růže již vyčerpaly základní živiny, které vložily do produkce květů, a nyní potřebují novou dávku. V této fázi je důležité rostliny přihnojit, aby byly připraveny na další růst. Růžím velmi prospěje rajčatové hnojivo, které je plné draslíku – a ten opravdu milují. Hnojivo aplikujte kolem každé rostliny a zapracujte do půdy.

3. Správně zavlažujte

Růže nemají rády vydatné deště, protože negativně působí na jejich květenství. Naopak milují pravidelnou zálivku u kořenů. Především v období sucha, kdy jsou náchylnější k chorobám.

4. Odstraňte všechny nemocné listy

Většina růží trpí houbovými chorobami, zejména černou skvrnitostí a rzí. Pokud si všimnete napadeného listu, okamžitě ho zlikvidujte. Pokud jsou napadeny stonky, nemocnou část odřízněte. V případě, že se jedná o závažnější postih, odstraňte všechny listy. V této chvíli přichází na řadu mulčování – a to nejlépe kompostem.

5. Odstraňte nemocné růže

Jestliže některá z rostlin plodí málo květů, je slabá a náchylná k onemocnění, je na místě uchýlit se k radikálnějšímu řešení. I navzdory vašemu úsilí ji zachránit se jí prostě zbavte. V opačném případě vystavujte riziku i ostatní růže, na které by se mohly choroby rozšířit.

Růžová rez – jak ji poznat?

Rez růžová vytváří červenohnědé skvrny na listech, které jsou obvykle patrnější na spodní straně. Tento problém se objevuje nejčastěji až v druhé polovině sezóny. Infikované listy odstraňte nebo postříkejte fungicidem. Neošetření by mohlo způsobit oslabení rostliny v následujících sezónách.

Psali jsme také: Pěstování petúnií: Správné místo výsadby, hnojení a zalévání zajistí bohaté květenství

Autorský článek, další zdroje: learningwithexperts.com, thespruce.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu