French press: Připravte si perfektní kávu za pár minut

Komerční sdělení 04. srpna 2022 | 16:31 — redakce
French press má dnes doma kdekdo. Snadno v něm připravíte kávu jak pro sebe, tak i pro celou rodinnou sešlost. Jak ale z french pressu dostat maximum a připravit v něm kávu skutečně lahodnou? Máme pro vás pár tipů.
Další 1 fotografie v galerii
Někteří kávoví fajnšmekři tvrdí, že právě z french pressu je káva nejlahodnější / archiv klienta

Pokud jste už přepití instantní kávy a hledáte způsob, jak si připravit pořádně velký hrnek kávy z čerstvě namletých zrn, vsaďte na french press. Někteří kávoví fajnšmekři tvrdí, že právě z french pressu je káva nejlahodnější. Na rozdíl od moka konvičky totiž při správné přípravě nedochází ke spaření namletých zrnek, které ovlivňuje chuť, a oproti filtračnímu papíru kovové sítko french pressu nebrání pronikání kávových olejů, které se také podílejí na jedinečném aroma, do výsledného nápoje. Káva z french pressu sice není úplně čirá a obsahuje mikročástečky sedliny, ale to vůbec není na škodu – dosáhnete totiž senzačně výrazné kávové chuti.

 Co budete na přípravu kávy z french pressu potřebovat?

Na 300 ml si odvažte zhruba 20 g kávy a namelte ji zhruba na konzistenci cukru krystal. Pokud nechcete vážit, 20 g mleté kávy odpovídá asi 6 kávovým lžičkám nebo 3 polévkovým lžícím. Pro přesné vážení doporučujeme použít digitální váhu. Pokud po prvním šálku zjistíte, že vám více chutná o něco slabší káva, problém snadno vyřeší buď méně lžiček, nebo více vody. To už je samozřejmě na vás.

 

 

Pokud si kávu necháváte namlít v obchodě, stačí říct, že ji chcete „na french press“ – obsluha si bude vědět rady. Jestli si ale raději melete kávu doma (elektrický mlýnek pořídíte třeba tady, ruční je samozřejmě trochu levnější), řiďte se konzistencí cukru krystal. Hrubší mletí by způsobilo příliš vodovou chuť, jemnější naopak zvyšuje hořkost. 

Jste-li odvážlivci, můžete pochopitelně trochu experimentovat, nicméně příliš najemno namletá káva občas brání správnému stlačení pístu french pressu, takže s tím raději počítejte.

Na druhu kávy záleží

Ideální je vybrat si kávu čistou, tedy 100% arabiku. Konkrétní odrůda už je na vás – prostě vyzkoušejte, co vám chutná nejvíc. 

V neposlední řadě je tu otázka vody a její ideální teploty. Ta by neměla překročit 94 °C. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu dojít do bodu varu a pak ji zhruba na minutu odstavte, aby zchladla. Příliš horká voda způsobí, že jakákoliv káva, nejen v úpravě french press, nabere hořké aroma. 

Návod na přípravu french pressu v několika krocích:

  • Předně vypláchněte french press horkou vodou, aby chladné sklo neovlivnilo teplotu v dalších krocích přípravy.
  • Vsypte do french pressu namletou kávu, zalijte ji horkou vodou a zamíchejte.
  • Po třech minutách směs znovu zamíchejte a počkejte ještě další minutu, než si káva sedne.
  • Po 4 minutách stlačte filtr, nalijte kávu do šálku a podávejte.
  • Užijte si lahodný kávový zážitek.

Pár rad závěrem

Po uplynutí čtyř minut už ideálně nenechávejte kávu ve french pressu (ani když je „zamáčknutý“). Příliš dlouhé louhování kávě nesvědčí a je důvodem, proč odstátý french press může trochu hořknout. I když už jste sítko stlačili, mírná extrakce totiž v konvičce pořád probíhá. Takže – kávu si vychutnejte hned, jak ji připravíte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu