Namnožte si své muškáty. Nastal ideální čas odebrat řízky

Zahrada 12. srpna 2022 | 15:26 — Zuzana Procházková
Konec srpna je ideálním časem pro namnožení vašich nádherných muškátů. Není na tom nic složitého. V tomto článku vás provedeme řízkováním muškátů krok za krokem, abyste měli jistotu, že vám opravdu každý řízek zakoření.
Další 3 fotografie v galerii
Řízkování je na konci léta ideálním způsobem k namnožení muškátů / Pixabay

Pro úspěšné namnožení vašich oblíbených muškátů je nejdůležitější rozpoznání správného řízku. Zkušení pěstitelé doporučují, že nejlépe zakoření řízky k postranních výhonků. Ty můžete navíc pouze lehce vylomit, ne stříhat. Jiní pěstitelé zase berou řízky tím způsobem, že odstřihnou celý stonek a ten následně rozdělí na jednotlivé řízky. Je jen na vás, jakou cestu zvolíte.

Nezapomeňte vydezinfikovat nůžky

Obecně však platí to, že by měl být řízek alespoň 10 až 15 centimetrů dlouhý a měl by mít 2 až 3 patra listů. Vhodnější je přitom vybrat takové řízky, které mají listy kratší. Během procesu získávání řízků je potřeba mít čisté ruce a stejně tak vydezinfikované nůžky, abyste zabránili přenosu virových onemocnění mezi muškáty.

Řez musí zaschnout

Odebrané řízky je potřeba nechat zhruba jeden den takzvaně zavadnou. Specialista na zahradnictví, Jan Zahradník, vysvětluje, že „je to z toho důvodu, aby zaschly řezné rány, tím pádem se předcházelo hnilobě.“ Díky tomu bude řízek lépe tvořit nové kořínky. Pokud máte možnost, zakupte si v zahradnictví práškový stimulátor růstu, kterým ihned po odebrání řízků všechny řezy ošetřete. Následně nechte jeden den zavadnout.

Jak vybrat správný substrát

Dalším krokem je zasazení připravených řízků do květináčků nebo sadbovačů. Je však velmi důležité zvolit vhodnou hlínu. Jan Zahradník doplňuje, že „je dnes v zahradnictvích běžně k zakoupení speciální substrát pro zakořeňování řízků. Ten je možné ještě vylepšit trochou přidaného perlitu. Vždy však dbejte na to, aby by substrát propustný, zadržování vody je nežádoucí. Stejně tak není vhodné půdu už nijak přihnojovat.“

Výsadba řízků

Následuje samotná výsadba řízků do květinářku, či přímo do malých sadbovačů. Dbejte vždy na to, aby byly květináče čisté a vydezinfikované, jinak by se mohlo stát, že řízky postihne muškátový virus. Na dno květináčků dejte drenáž, aby mohla voda protékat. Nejvhodnější však je zalévání z podmisek. A jak je to s velikostí květináčků? Na nádobu o průměru 8 až 10 cm můžete zasadit až 5 řízků.

Kam květináče s řízky umístit

Květináčky s řízky je vhodné umístit na světlé místo, ne však na přímé slunce. To by mohlo řízkům uškodit. Dále, co se teploty týká, během prvního měsíce je potřeba teplotu udržovat kolem 21 stupňů. Během tohoto měsíce by měly řízky zakořenit. Následně přes zimu vydrží teploty i 10 stupňů.

Jak často zalévat

Substrát v květináčcích by měl být jen lehce vlhký, rozhodně ne přemokřený. Proto buďte se zálivkou velmi opatrní a v ideálním případě zalévejte řízky do podmisky. Rada na závěr. Spousta lidí má potřebu řízky přikrývat různými fóliemi, aby se podpořilo jejich zakořenění. To je však špatně. Řízky muškátů potřebují, aby se vzduch cirkuloval. Proto často větrejte. Dále čtěte: Srpnová výsadba ředkviček a další zeleniny: Jaké druhy vysadit, abyste sklízeli úrodu ještě na podzim.

Autorský článek, další zdroj: gardenerspath.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...