Houbařská sezóna je v plném proudu: Tipy, jak odhalit místa, kde rostou

Ostatní 30. srpna 2022 | 07:28 — Zuzana Procházková
Počasí v posledních dnech přeje všem nadšeným houbařům, kteří se jistě už nemůžou dočkat, až vyrazí na sběr hub. V tomto článku vám prozradíme, jaké jsou tajné tipy mykologů, kde za příznivého počasí zaručeně najít hřiby.
Další 3 fotografie v galerii
V posledních dnech počasí přeje houbařům, kteří mohou vyrazit na lov / Depositphotos

Ať už se řadíme mezi zkušeného houbaře, který bez atlasu hub pozná každý hřib, nebo jste jen houbař amatér, jistě se vám bude hodit několik skvělých tipů, jak najít to správné místo, kde zaručeně porostou houby. Samozřejmě je nutné zmínit jednu důležitou věc, bez příznivého počasí, houby neporostou nikde, V posledních dnech nám ale počasí velmi přálo, proto můžete s chutí vyrazit.

Sbírejte až do podzimu

Jak jistě všichni víte, letošní začátek léta a v podstatě i celé prázdniny byly nadprůměrně suché a panovala velká vedra. To pochopitelně nesvědčilo růstu hub, které v důsledku toho rostly jen velmi sporadicky na pár místech. Nezoufejte však. Mějte na paměti, že houbařská sezóna trvá až do pozdního podzimu, kdy už prší více a je vlhko, ale přes den je stále teplo.

Na houby nejen do lesa

Všichni jistě vyrážíme na houby do lesa, ať už toho jehličnatého, listnatého nebo smíšeného. To je však chyba. Zejména ke konci léta se totiž mohou houby hojně vyskytovat také na loukách, v městských parcích, v mlází na mýtinkách nebo dokonce na našich zahradách. Byli byste překvapeni, kolik jich můžete například cestou z práce najít.

A tip od mykologa Zdeňka Pravého pro lidi žijící v Praze. „Hlavní město Praha nabízí mnoho lokalit skvělých pro houbaření. Mezi nejznámější lokality patří park Stromovka, dále les na Kamýku, Krčský les nebo například park Divoká Šárka.“

Houby, které rostou na přelomu srpna a září

Určitě si kladete otázku, na jaké houby nejčastěji narazíte ke konci srpna a na začátku září. Dle mykologa Zdeňka Pravého s největší pravděpodobností narazíte na „hřiby pravé, hřiby Koloděje, dále na klouzky, lišky, bedly a v poslední řadě na populární babky.“ .“ Ještě předtím, než vyrazíte na houby, je vhodné navštívit stránky Českého hydrometeorologického ústavu, kde naleznete mapu pravděpodobnosti růstu hub k aktuálnímu dni.

Kam na hřiby pravé a suchohřiby

V jehličnatých lesech máte nejvyšší šanci k nalezení hřibů smrkových, hřibů borových či suchohřibů hnědých. Oproti tomu oblíbený hřib koloděj roste nejvíce v listnatých lesích, kde jsou duby a buky, stejně tak jako hřib dubový.

Kam na lišky

Mnozí z vás jistě ví, že lišky potřebují ke svému růstu čisté ovzduší, proto v minulosti z mnoha oblastí zcela vymizely. Dnes je naštěstí situace už lepší. Mezi nejznámější a nejrozšířenější druhy lišek patří liška obecná, kterou naleznete s největší pravděpodobností v lesích listnatých nebo jehličnatých, na místech s mechem, trávou či borůvčím. Dále čtěte: Častým problémem nedozrávání rajčat je přemíra dusíku v půdě. Jak urychlit zrání a zároveň zajistit jejich lepší chuť i vůni.

Autorský článek, další zdroj: Český hydrometeorologický ústav.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu