Ne všechny houby jsou po přejití mrazem toxické. Některé druhy můžete sbírat až do ledna
Pokud jste zkušeným houbařem nebo mykologem, pak jistě není problém na první pohled poznat houbu, která prošla mrazem. Pro mnohé méně zkušené to však může být oříšek. Jak tedy takovou houbu rozpoznat a jaké hledat znaky? Přemrzlou houbu identifikujete podle toho, že je celkově zavadlá a kraje hnijí. Zaměřte se také na její barvu, protože ta je po přemrznutí bledá, našedlá. Navíc přemrzlé houby ztrácejí svoji typickou vůni.
Jak může mráz znehodnotit houbu
I když některé druhy hub, jako například čirůvky, hlívy nebo václavky, mrazíky rozhodně neznehodnotí, tak jiné mohou po přejití mrazem způsobit zažívací potíže. Jedná se především o jarní houby, nejvíce pak hřiby, které po opakovaném zmrznutí a rozmrznutí mohou způsobit lehčí otravu. Je to z toho důvodu, že tkáně hub, jež jsou poškozeny mrazem, silně napadají bakterie, a v houbách tak vznikají toxické látky. Dále dojde ke kvašení cukrů, rozkladu bílkovin a houba se stane rázem zdravotně závadnou. Proto se sběru těchto hub vyvarujte.
Penízovkám mráz nevadí
Penízovka sametonohá je pěkná jedlá houba, která roste ve větších trsech obvykle někde na kmenech tlejících listnatých stromů. Je známá pro své netypické období růstu, říká se o ní, že je to zimní houba, a proto je velmi odolná vůči přejití mrazem. V gastronomii ji nejspíš znáte pod japonským názvem enoki.
Štavnatky si v mrazu užívají
Šťavnatka pomrazka nebo její příbuzná šťavnatka modřínová jsou jedlé houby z čeledi šťavnatkovitých. Začínají růst až na konci podzimu nebo na začátku zimy, zkrátka s příchodem prvních mrazíků. Najdete ji spíše ve smíšených a jehličnatých lesy, především v okolí borovic. Zajímavostí je, že za příhodných podmínek ji můžete sbírat až do ledna.
Oblíbené hlívě mrazíky nevadí
Hlíva ústřičná je velmi oblíbená jedlá houba, která roste od konce léta až do pozdní zimy, a to na živých či odumřelých kmenech listnatých stromů. Je známo, že se také pěstuje uměle, neboť se jedná o léčivou houbu, která je zpracována průmyslově také jako doplněk stravy. Hlíva je vyloženě pevná a houževnatá houba a žádné mrazíky jí neuškodí.
Na václavky i za zimy
Václavky jsou jedlé houby rodu stopkovýtrusých, které parazitují na stromech, kde rozkládají mrtvou dřevní hmotu. Václavky rostou v trsech s charakteristickými kloboučky hnědo medové barvy, jež jsou kryté šupinkami. Mezi houbaři jsou václavky velmi populární. Sice rostou už od konce léta, můžete je však najít i během pozdního podzimu. A nebojte, žádný mráz rozhodně nesníží jejich kvalitu. Dále čtěte: Pravidla správné sklizně a uchování mrkve. Jak zajistit, aby vydržela křupavá a chutná co nejdéle.
Zdroj: ceskapotravina.cz, mykoweb.cz.