Zahrádkářský kalendář na podzim: Jaké důležité práce udělat na zahradě před příchodem prvních mrazíků

Zahrada 19. září 2022 | 11:02 — Zuzana Procházková
Teplé letní dny jsou dávno za námi a co nevidět tady máme první podzimní mrazíky. To znamená jediné. Každý zahrádkář musí dát do kupy svoji zahradu a připravit ji na zimu, aby na jaře zase vše zářilo životem. V tomto článku jsme si proto pro vás připravili seznam těch nejdůležitějších podzimních prací na zahradě.
Další 3 fotografie v galerii
Podzimní práce na zahradě jsou z celého roky ty nejnáročnější / Pixabay

Mnozí zahrádkáři se shodují na tom, že práce na zahradě před zimou je jedna z těch nejnáročnějších a zároveň nejdůležitějších. Rostliny, keře i stromy je potřeba ostříhat, ošetřit proti chorobám, pohnojit a také ochránit proti mrazům například mulčovací kůrou. Kromě toho se vaše pozornost musí věnovat také trávníku a spadanému listí. Pakliže všechny tyto kroky nezanedbáte, na jaře bude vaše zahrada zářit zelenou a rozkvetlými květy jako nikdy dříve.

Péče o trávník

V první řadě je září a říjen ideálním časem k výsevu trávníku, přičemž nezáleží na tom, zda se jedná o založení trávníku nového nebo dosetí toho původního. Je to z toho důvodu, že má tráva přes zimu ideální čas k prokořenění a uchycení. Jakmile trávu vysejete, nezapomeňte ji pokrýt lehkou vrstvou úrodné půdy. Nakonec trávník vyživte alespoň jednou dávkou podzimního hnojiva. Nakonec pravidelně shrabujte z trávníku napadané listí, aby nový trávník nechytl nějakou houbovou infekci.

Péče o stromy a keře

Dále věnujte pozornost stromům a keřům, které potřebují důkladnou péči před zimou. Pokud pěstujete rododendrony, pak kolem nich nastelte listovku, rašelinu či kompost (případně i směs). Co se týká jehličnanů, ty je potřeba ošetřit speciálním podzimním postřikem, jenž je ochrání před všemi jarními chorobami. Tuto péči nezanedbejte zejména v případě, že jste se v minulých letech s těmito chorobami potýkali. Poté je na čase vzít do ruky pilku. S ní proveďte podzimní řezy peckovin a následně je ošetřete proti bakteriální rakovině. Jestliže máte na zahradě i jádroviny, tak s jejich ořezáním počkejte spíše na jaro. Pokud však mají některé větve poškozené či napadené chorobami, pak je odstraňte.

Péče o užitkovou zahradu

Poté se zaměřte na užitkovou zahradu, pro kterou je podzimní péče ta klíčová k zajištění bohaté sklizně napřesrok. Je potřeba porýt všechny záhony, zbavit je plevele a vmíchat do půdy výživný substrát jako například kompost nebo rašelinu. Co se týká jahod, zde je potřeba odstranit všechny staré zežloutlé listy a nové výhonky. Pokud však máte v plánu jahody množit, pak je ideální čas na jejich vysazení. Stejně tak můžete sázet podzimní mrkev nebo petržel, kterou budete sklízet brzy na jaře. Nakonec záhony přikryjte například senem, abyste je ochránili před mrazy a sněhem.

Péče o okrasnou zahradu

Jelikož je okrasná zahrada velmi náchylná na poškození přízemními mrazíky, jestliže se o ni dobře nepostaráte, s velkou pravděpodobností vás na jaře budou čekat zahnědlé, nepěkné záhony. Zaměřte se tedy na následující. Všechny růže během podzimu postříkejte prostředky proti mšicím a jiným škůdcům. Jestliže máte připravené nové růže k vysazení, pak je konec října ideální dobou. Jámy byste však měli mít vykopané dopředu. Dále u všech květinových záhonů odstřihněte odkvetlé květy, uschlé listy a záhon zbavte plevele. Nakonec okolo květin nastelte kompost a před příchodem prvních mrazů záhony přikryjte například chvojím nebo netkanou textilií.

Péče o skalku

Nakonec věnujte péči také skalce. Před zimou je potřeba skalku velmi důkladně vyplít a zkontrolovat, zda v ni nejsou schovaní slimáci. Těm totiž vlhké a chladné podzimní počasí velmi svědčí. Můžete proto do skalky přidat prostředek na ochranu proti slimákům. Vybírejte však ty šetrné. Dále čtěte: Podzimní výsev zeleniny nejen pro ranou jarní sklizeň. Některou můžete sklízet ještě letos.

Autorský článek, další zdroj: learn.eartheasy.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu