Jak povzbudit k životu usychající vřes. Stačí dvě lžíce rašeliny

Zahrada 24. října 2022 | 08:57 — Zuzana Procházková
Vřes je obecně velmi vděčnou rostlinou, kterou si navíc můžeme pořídit a nakombinovat v mnoha nádherných barvách. Existuje vřes bílý, oranžový, dále mnoho odstínů růžové či fialové, a dokonce je k dostání i v barvě modré. Problém však nastává v momentě, když vřes začne schnout. Zde je potřeba radikálně zakročit a dopřát mu životabudič v podobě rašeliny. V tomto článku vám prozradíme, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Vřes je nádhernou trvalkou, kterou si můžete pořídit v mnoha barvách / Depositphotos

Vřes je oblíbenou podzimní rostlinou, a to zejména z toho důvodu, že si zachovává při správné péči své nádherně syté barvy i za nepříznivého počasí, přízemních mrazících či sněhu. Lze s ním proto dokonale oživit zahradu či terasu během podzimního období, kdy už většina jiných květin dávno odrostla. Navíc se hojně používá i jako dušičková dekorace na hrob, a to právě z důvodu vysoké odolnosti.

Vřes obecný

Běžně pěstované druhy vřesů jsou vhodné jak pro pěstování na záhonech, tak v truhlících. Obvykle mají okolo 50 cm. Oproti tomu v přírodě se můžete setkat s divokým vřesem, který může dorůstat i okolo 80. Samotné výhonky vřesu můžou být jak vzpřímené, tak plazivé. Vždy záleží na pěstovaném druhu. Od toho se také odvíjí barva vřesů, která může, jak jsme si již zmínili, nabýt nespočet odstínů.

Uměle barvené vřesy

Pozor si však rozhodně dejte na uměle barvené vřesy, které jsou často stříkány spreji. Je to z toho důvodu, že tyto vřesy obvykle velmi rychle uschnou a rozhodně vám nevydrží přes celou zimu. Kontrolním místem mohou být mladé výhonky. Pokud rostou v jiné barvě než zbytek rostliny, pak je jasné, že je vřes nastříkaný. Tomuto vřesu se rozhodně vyhněte.

Základem je kyselá půda

Dle specialisty na zahradnictví Jana Záhorského je nejdůležitější podmínkou pro úspěšné a dlouhodobé pěstování vřesu kyselá půda. jedná se tedy o takovou půdu, který má pH nižší jak 5. A právě nesplnění této podmínky kyselosti půdy je nejčastější příčinou usychání a hynutí vřesu. Pakliže se to stane i vám, je potřeba rychle jednat, abyste stihli vřes zachránit.

Záchrana usychajícího vřesu

Na záchranu usychajícího vřesu máte celkem dvě možnosti. Buď si přímo zakoupíte kyselý substrát nebo si vytvoříte vlastní, a to smícháním rašeliny, písku a klasického zahradnického substrátu. Nezapomeňte na dno nádoby, ve které vřes pěstujete, dát vždy vrstvu drenáže například z kamínků nebo perlitu. Nakonec substrát pokryjte dostatečnou vrstvou borové kůry, jež zabrání proti nechtěnému odpařování vlhkosti.

Pravidelná zálivka

Pro úspěšné pěstování vřesu je zcela nezbytné dodržet to, aby byla půda okolo neustále vlhká. V případě, že byste dokonce zálivku na delší dobu zapomněli, vřes už s největší pravděpodobností neproberete k životu. Pro zalévání volte ideálně dešťovou vodu nebo vodu odstátou. Jestliže žijete v oblasti, kde se vyskytuje velmi tvrdá voda, pak vám vřes moc vděčný nebude, neboť obsah vápníku ve tvrdé vodě vřesu tuze nesvědčí. Nikdy vřes nezalévejte na listy nebo stonky ale do půdy ke kořenům. V opačném případě by mohla rostlina začít hnít.

Dostatek slunce

Posledním důležitým faktorem pro prosperitu vřesu je dostatek slunce a čerstvého vzduchu. Právě z toho důvodu je pro vřes ideálním stanovištěm terasa, balkón nebo záhon na slunném stanovišti. Rozhodně však ne například kuchyň nebo obývací pokoj. Dále čtěte: Nevhodné stanoviště, malá jáma, chybějící opora a další chyby, kterých se i zkušení pěstitelé při podzimní výsadbě stromů dopouští.

Autorský článek, další zdroj: gardenersworld.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu