5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Komerční sdělení 29. srpna 2024 | 13:46 — redakce
AKU nářadí se v posledních letech stalo nepostradatelným pomocníkem v každé dílně i domácnosti. Není divu. Jeho hlavními výhodami jsou mobilita, flexibilita a snadné použití bez otravných kabelů. Abyste vybrali přesně takové nářadí, se kterým vám půjde práce jako po másle, je nesmírně důležité dobře zvážit všechny parametry. Pojďme se podívat na 5 nejčastějších chyb, kterým byste se při výběru akumulátorového nářadí měli vyhnout obloukem.
Další 2 fotografie v galerii
AKU nářadí se v posledních letech stalo nepostradatelným pomocníkem / Shutterstock

1. Podceňování významu napětí baterie

Vyšší napětí znamená větší sílu a výkon, což je zásadní zejména pro náročnější práce. Zatímco pro jednoduché opravy může stačit AKU nářadí s napětím 12 V, pro náročnější projekty je vhodné sáhnout po 18 V a více. Jak se to projevuje v praxi? Například, při vrtání do tvrdých materiálů nebo při práci s většími vruty může nářadí s nízkým napětím selhat nebo pracovat velmi pomalu. Proto si nejdříve ujasněte, do jakých projektů se chcete s nářadím pustit, a podle toho zvolte odpovídající napětí baterie. Investice do výkonnějšího nářadí se vám v dlouhodobém horizontu vyplatí, protože budete schopni zvládnout širší spektrum úkolů bez nutnosti pořizovat další, silnější nástroje.

2. Přehlížení kapacity baterie

Kromě napětí nezapomeňte při výběru AKU nářadí sledovat i kapacitu baterie. Zatímco napětí (V) určuje výkon nářadí, kapacita (Ah) ovlivňuje dobu provozu na jedno nabití. Co konkrétně to znamená? Vyšší napětí sice znamená větší sílu, ale pro delší práci je klíčová dostatečná kapacita. Například baterie s 18 V a 2 Ah bude mít stejný výkon, ale kratší výdrž než baterie s 18 V a 4 Ah. Přehlížení kapacity může vést k častému přerušování práce kvůli vybité baterii, takže na svém projektu strávíte mnohem delší čas, než byste museli. Proto při výběru zvažujte obě hodnoty s ohledem na své potřeby.

3. Ignorování kompatibility baterií

Jednou z největších výhod akumulátorového nářadí je možnost sdílet baterie mezi různými nástroji, což mnoho kutilů přehlíží. Výběr nářadí v rámci jednoho AKU systému od stejného výrobce vám totiž umožní používat jedinou baterii pro více zařízení, což šetří peníze i místo v dílně. Pokud se tedy chystáte rozšířit svou stávající výbavu o nový kousek, vždy zkontrolujte, jestli je kompatibilní k vašemu současnému nářadí. Jestliže začínáte budovat svou sadu nářadí od začátku, je rozumné vybrat si jednu značku a držet se jí pro maximální kompatibilitu.

4. Zanedbání ergonomie a hmotnosti

Ergonomie a hmotnost AKU nářadí hrají během práce zásadní roli. Příliš těžké nářadí většinou velmi rychle unaví nejen ruce, ale i ramena, zvláště při dlouhodobějším používání nebo práci ve výškách. To může vést k nepřesnostem, snížené produktivitě, a dokonce i k riziku úrazu. Při výběru se proto zaměřte na nářadí s optimální váhou a ergonomickým designem. Hledejte nástroje s pohodlným úchopem, dobře vyváženou konstrukcí a případně i s protiskluzovými prvky. Nezapomeňte, že i v tomto případě vám správně zvolené nářadí ušetří námahu, ale i čas.

5. Přeceňování značky na úkor parametrů

Při výběru nářadí poháněného baterií se nenechte unést pouze zvučným jménem výrobce. Ačkoliv známé značky často nabízejí velmi kvalitní produkty, neznamená to, že jsou automaticky nejlepší volbou. Slepé následování populárních značek může vést k přehlédnutí lepších alternativ, které mohou nabídnout stejnou nebo vyšší kvalitu za příznivější cenu. Místo toho se zaměřte na konkrétní parametry, které jsme před chvílí zmínili. Porovnejte si tyto vlastnosti napříč různými značkami, včetně těch méně známých.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu