Zpracování švestek na zimu: Rady a tipy jak na povidla a zavařování
Mlžná rána s lehkou vůní spadaného listí a pronikající sluneční paprsky s dlouhými stíny evokují čas švestek. Modrofialové ovoce s lesklou slupkou pro mnohé z nás je symbolem české krajiny.
Švestky patří mezi nejvíce zavařované druhy ovoce. Oblíbené jsou především jako kompot nebo povidla – a ta jdou připravit i v troubě nebo v remosce!
Švestková povidla
Potřebujete:
• 3,75 kg omytých a vypeckovaných švestek
• 0,25 l octa
• 60 dkg pískového cukru
• případně několik lžic rumu tuzemáku
Omyté a vypeckované švestky smícháte s octem a cukrem a necháte stát přes noc.
Pak ve smaltovaném hrnci vaříte na mírném plameni (nebo nížším stupni elektrického sporáku) 4 až 5 hodin, ale pozor – bez míchání!
Tip pro maminky: Švestky můžete před vařením pomlít, aby byla povidla hladší. Zejména malým dětem pak chutnají ještě víc.
Poté odstavíte, důkladně promícháte a plníte do sklenic nebo též do větší kameninové nádoby. Před uzavřením a ovázáním látkového, papírového či celofánového uzávěru můžete povrch polít lžící rumu. Povidla se také dají běžným způsobem zavíčkovat a krátce (asi 10 minut) sterilovat.
Zavařování švestek
Potřebujete:
• švestky
• Roztok: 1 l vody, 300 g cukru
Švestky narovnáte do sklenic těsně vedle sebe buď rozpůlené, nebo celé.
Zalijete je vychladlým cukerným roztokem, uzavřete a ihned sterilujete - 20 minut při 80 stupních.
Při zavařování švestek by se mělo dodržet několik základních pravidel:
Plody musí být samozřejmě kvalitní, nepomačkané
Švestky před vložení do sklenic propíchejte dřevěným párátkem – plody budou lépe vstřebávat cukr a slupky nepopraskají.