Perfektně zavařené ořechy již za tři minuty. Zkuste trik na rychlý postup pro dlouhodobé skladování

Ostatní 02. října 2021 | 08:22 — Veronika Prášilová
Buchty, dezerty, cukroví. Častou přísadou sladkých jídel jsou vlašské či lískové ořechy. Při nesprávném skladování však hrozí jejich brzké žluknutí nebo plesnivění. Vedle tradičních metod konzervace můžete vyzkoušet třeba i pomoc moderní technologie, s níž to zvládnete během pár minut.
Další 3 fotografie v galerii
Rychlý postup pro dlouhodobé skladování není utopie / Pixabay

Ořechy, a nejen ty vlašské, se dostaly do vysoké cenové kategorie. Ať už je kupujete nebo sbíráte sami, byla by škoda, abyste je za pár týdnů museli vyhodit. Při vhodném skladování naopak vydrží klidně i několik let.

Výživový přeborník

Ořechy jsou právem řazeny mezi takzvané superpotraviny. Obsahují velké množství bílkovin, takzvaně zdravých tuků a řadu minerálů, jako jsou hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek a měď. Konzumace byť jen 150 g ořechů týdně snižuje riziko srdečního infarktu, hladinu takzvaného zlého cholesterolu LDL, a naopak zvyšují hladinu dobrého cholesterolu HDL. Poskytují také výraznou antioxidační ochranu. A rozhodně nemusíte mít zrovna zahraniční ořechy typu para, pekanové, kešu nebo pistácie. Pohodlně budou stačit ořechy vlašské nebo lískové.

Vyloupané ořechy by se měly skladovat bez přístupu vzduchu, naprosto nevhodné je tedy mít je uložené v papírovém sáčku nebo látkovém pytlíku. Jednou z možností, jak je uchovat, je zavaření. Je to velmi jednoduché. Jádra ořechů nasypejte do vyvařených suchých sklenic, zavíčkujte a naskládejte do zavařovacího hrnce. Je nutné, aby byly sklenice celé ponořené, proto je vhodné je zatížit. Zavařujte je při 85 stupních Celsia asi hodinu a půl.

Ořechy z mikrovlnné trouby

Mnohem jednodušší a časově nenáročnou metodou je zavařování ořechů v mikrovlnce. Suchá jádra ořechů nasypejte do zavařovacích sklenic, ale nezavírejte je. U hrdla sklenic nechejte asi centimetr volného místa. Vložte je do trouby a zapněte na nejnižší výkon asi na tři minuty. Opatrně poté horké sklenice vyndejte, uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Ve sklenicích se vytvoří potřebný podtlak, který ořechy dobře zakonzervuje. Čtěte také: Detoxikační diety, které mají zbavit vaše tělo toxinů, jsou zbytečné. Je jich celá řada, žádná ale nefunguje.

Skladování v mrazničce

Tento způsob je vhodný pro celé i mleté ořechy. Vložte je do mrazicích sáčků nebo plastových krabiček. Takto skladované vám vydrží i rok. Snažte se je spotřebovat co nejdříve, protože časem ztrácejí svoji typickou vůni a chuť. I když budou ořechy zmražené, použít je můžete prakticky ihned bez nutnosti je nechat povolit. Pokud víte, že ořechy spotřebujete v nejbližší době, můžete je nechat i v lednici, kde vám vydrží až čtyři měsíce. V tomto případě je mějte v dobře uzavíratelné plastové krabičce nebo ve sklenici se šroubovacím uzávěrem, aby ořechy nepřebíraly okolní pachy.

Zdroj: thisnzlife.co.nz, heatlhline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu